*Nettavisen* Nyheter.

- Fossmo er mer Gud enn Gud

- Pastoren er mer Gud enn Gud selv. Han opptrer i retten som han nok alltid har gjort i menigheten i Knutby.

27.05.04 14:23

Det sier Eva Lundgren, sosiologiprofessor fra universitetet i Uppsala om pastorens oppførsel i tingretten torsdag.

Eva Lundgren er ekspert på overgrep mot kvinner, og følger rettssaken etter Knutby-drapene med stor interesse. Hun ble rørt over barnepikens forklaring i retten forrige uke, men har en helt annen oppfatning av Helge Fossmos oppførsel.

Opprørske kvinner
Det som har gjort mest inntrykk på Lundgren under avhøret av pastor Fossmo, er hans syn på kvinnene i menigheten.

- Han forteller om hvordan kvinner skal oppføre seg. Hvis kvinnene ikke gjør som han vil, men er opprørske og frekke, mener han de må dø. Han forsvarer alt med at Gud har talt til ham i drømmer, sier hun.

Eva Lundgren mener at Fossmos syn på sannheten går som en rød tråd gjennom forklaringen hans. Pastorens oppfattelse av virkeligheten er det samme som sannheten.

- Når andre forteller ting som strider mot pastorens forklaring, så anser han dem som løgnere. Han bygger opp sin egen oppfatning med at han har tolket Guds vilje rett.

Samme strategi
Eva Lundgren mener Fossmo bruker samme strategi i retten som han har brukt i menigheten i Knutby.

- I avhøret ler og gråter han på de rette plassene. Dette virker sjarmerende, og er nok en strategi han har utviklet i menigheten. Han spiller på sett og vis rollen sin suverent.

Lundgren har sammenlignet barnepiken og pastoren, og konstaterer at barnepiken langsomt har blitt brutt ned og i dag fremstår som et knust menneske.

- Hun har blitt fratatt hele sin virkelighetsoppfattelse, og har trodd på alt pastoren har fortalt henne. Han på sin side har ikke gjennomgått noen slik nedbryting, men er mer Gud enn Gud selv, forklarer Lundgren.

(NTB-TT)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.