RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frankrike vil bombe Libya

Foto: FRED TANNEAU (Scanpix)
Sist oppdatert:
President Nicolas Sarkozy vil gjennomføre målrettede luftangrep i Libya.

Senere torsdag skal den franske presidenten Nicolas Sarkozy møte EU-ledere for å drøfte den spente situasjonen i Libya i forkant av et EU-toppmøte i Brussel fredag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil Sarkozy fremme et forslag om å gjennomføre målrettede luftangrep mot strategiske mål i Libya.

- Sarkozys politiske fall
Libysk TV melder at dette vil bli Sarkozys politiske fall.

- Nyhetsbyrået Jamahiriya har nettopp blitt kjent med en alvorlig hemmelighet som vil resultere i Sarkozys fall, ble det sagt på den statskontrollerte TV-kanalen, ifølge Al Jazeera.

Tidligere på dagen har Sarkozy rykket ut og anerkjent opposisjonsrådet i Benghazi som landets eneste legitime autoritet. Frankrike er det første landet som anerkjenner opposisjonsgruppen i Libya. En talsperson for opposisjonsrådet omtaler anerkjennelsen som et gjennombrudd og forventer at flere EU-land følger etter Frankrike.

Trappet opp offensiven
Samtidig har Muammar al-Gaddafi trappet opp offensiven mot oljebyen Ras Lanuf, og gjennomført flere luftangrep torsdag.

- Vi har de siste dagene lurt på hvorfor Gaddafi ikke har mobilisert sin fulle styrke, men så i dag har vi sett disse styrkene i full aksjon, sier Al Jazeeras Tony Birtley, som er på frontlinjen i oljebyen.

Gaddafis omfattende luftangrep mot sitt eget folk har resultert i at Vesten er blitt nødt til å overveie et flyforbud i libysk luftrom.

Hensikten vil være å hindre Gaddafi fra å fortsette luftangrepene mot den libyske befolkningen.

Trenger hundre jagerfly
En flyforbudssone vil ifølge en norsk ekspert kreve mobiliseringen av 100 jagerfly og to hangarskip som skal overvåke og kontrollere libysk luftrom, samt ta ut strategiske mål som luftvern på libysk jord.

- For å dekke det libyske luftterritoriet vil man anslagsvis trenge hundre jagerfly tilgjengelig på døgnkontinuerlig basis, hvorav 16 må være i luften til enhver tid. Man vil trenge to hangarskipsgrupper i Middelhavet for å gjennomføre dette, sa kommandørkaptein ved Forsvarets høyskole, Ola Bøe-Hansen, til Nettavisen i forrige uke.

Les også: Slik kan USA lamme Gaddafi

En amerikansk general opplyser imidlertid at det kanskje ikke er nødvendig med så mange som hundre jagerfly for å innføre et libysk flyforbud.

- Bare ved å fly noen få kampfly øverst i landet vil trolig være nok til å sette det libyske luftvåpenet på bakken, som vil være målet, sier stabssjef i det amerikanske luftvåpenet, general Merrill McPeak, til The New York Times.

Han legger til at det ikke vil være nødvendig å opprettholde en konstant overvåking, 24 timer i døgnet syv dager i uken. McPeak tror libyske piloter vil være kjent med risikoen for en avskjæring i luften, og dermed være mindre motivert til å gjennomføre luftangrep.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere