*Nettavisen* Nyheter.

- Frankrikes skjebne i dine hender

Foto: AP/Scanpix

- På søndag har dere alle Frankrikes skjebne i deres hender, sa president Jacques Chirac da han torsdag kveld holdt en TV-appell foran søndagens folkeavstemning.

27.05.05 10:28

EU venter nå i spenning på hva franskmennene vil si når de søndag skal gå til urnene for å si sin mening om den foreslåtte grunnlovstraktaten for EU. Målinger den siste tiden har vist et klart nei-flertall i Frankrike, og mange er spent på hva det vil bety for EU.

Frankrikes president Jacques Chirac holdt torsdag en appell der han sterkt oppfordret velgerne til å si ja til traktat-forslaget. TV-talen ble sett på som et siste forsøk på å overtale velgerne til ikke å bruke folkeavstemningen til å straffe ham selv og regjeringen.

Frykter splittelse
- De andre europeerne vil oppfatte et nei som et nei til Europa. Det vil føre til en periode preget av splittelse, tvil og usikkerhet. Imens vil verden utenfor bevege seg videre, raskere og raskere, sa Chirac.

I sin appell sa han at avstemningen er historisk, at det er landets og kontinentets fremtid som står på spill.

- På søndag har dere alle Frankrikes skjebne i deres hender, sa Chirac, og fortsatte: - Glem ikke: Det dreier seg ikke om et ja eller nei til regjeringen. Det handler om skjebnen og historien, og fremtiden for våre barn, for Frankrike og Europa!

Målingene den siste tiden har vist at hele 54 prosent av franskmennene vil stemme nei til grunnlovstraktaten. En måling presentert fredag viser ifølge nyhetsbyrået AP at nei-siden har økt enda litt, til 55 prosent.

Fredag er siste dag for valgkamp foran folkeavstemningen, og både Tysklands kansler Gerhard Schröder og den spanske statsministeren Jose Luis Rodriguez Zapatero vil etter planen forsøke å hjelpe ja-siden i Frankrike i dag.

Dansk støtte
Mens Chirac og EU-ledelsen sliter med å overbevise franskmennene om fordelene ved den foreslåtte grunnlovstraktaten, har forkjemperne i Danmark hatt større hell.

En ny måling fra Megafon viser at 49 prosent av de spurte har bestemt seg for å si ja. 31 prosent av de som har bestemt seg vil si nei, mens 20 prosent enten ikke har bestemt seg, vil stemme blankt eller la være å stemme, melder dansk TV2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.