- Frankrikes Watergate

Foto: Scanpix/AFP

Frankrikes statsminister Dominique de Villepins politiske fremtid er usikker etter at hans navn er blitt knyttet til en svertekampanje mot innenriksministeren.

Dominique Strauss-Kahn, en mulig kandidat i Frankrikes presidentvalg i 2007, sier regjeringen risikerer å møte sitt eget Watergate i forbindelse med en påstått svergekampanje som involverer en rekke franske toppolitikere.

Uttalelsen kom etter at president Jacques Chirac og statsminister Donomique de Villepin nekter enhver innblanding i en smusskampanje mot innenriksminister Nicolas Sarkozy, Villepins rival i presidentvalgkampen.

Strauss sier ifølge AP at de tre – som han kaller et djevelsk trekløver og en klan som ødelegger Frankrikes rykte, og han ber Chirac ta en beslutning.

- Dette er et slags fransk Watergate. Landet har brutt sammen, og det er fullstendig uakseptabelt, sier hun til den franske TV-kanalen TF1.

Skandalen begynte i 2004 med anonyme beskyldninger om at Sarkozy og andre politikere hadde kontoer i finanshuset Clearstream i Luxemburg. Politikerne ble forsøkt knyttet til bestikkelser rundt salget av franske fregatter til Taiwan i 2001.

Listen viste seg raskt å være falsk og har i ettertid vært gjenstand for granskning for å finne ut hvem som stod bak, og om høyerestående funksjonærer utsatte renvaskingen av politikerne for å diskreditere dem.

De politiske bølgene har gått høyt etter at avisa le Monde siterte en høyerestående kilde i etterretningen som sier at Villepin fortalte ham at president Jacques Chirac ville at den konfidensielle granskningen skulle fokusere på Sarkozy.

Villepin er en nær alliert med Chirac og blir sett av mange som hans etterfølger, mens Sarkozy har et noe mer anstrengt forhold til presidenten.

Strauss-Kahn var selv blant navnene på listen.

- Jeg ønsker å vite hvem som står bak denne manipuleringen, hva som ligger bak og hvorfor, sier Strauss-Kahn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag