*Nettavisen* Nyheter.

- Franske soldater var «aktører» i folkemordet

GJENTOK ANKLAGER: Det var i et intervju med ukeavisa Jeune Afrique at president Paul Kagame fordømte både Frankrike og Belgia for deres «direkte rolle i de politiske forberedelsene til folkemordet» i 1994. Foto: Evan Schneider (Ap)

Frankrike avviser igjen anklagene om delaktighet i folkemordet i Rwanda - 20 år etter.

07.04.14 08:37

Kigali (NTB-AFP-DPA): Frankrike avviser at landet boikotter 20-årsmarkeringen for folkemordet i Rwanda mandag.

Lørdag avlyste den franske justisministeren Christiane Taubira sin deltakelse. Det skjedde etter at Rwandas president Paul Kagame gjentok gamle beskyldninger om at Frankrike delaktig i folkemordet som fant sted for 20 år siden.

VIDEO: Trebarnsfaren Floduard var 15 år da det skjedde. Se video lenger ned i saken.

Minst 800.000 mennesker ble drept i folkemordet, de fleste av dem tutsier.

Avviser beskyldninger

Frankrike har flere ganger avvist anklagene fra Kagame om fransk delaktighet i folkemordet. De franske soldatene var utplassert som ledd i et humanitært oppdrag sør i landet. De forsøkte å beskytte sivile rwandere, insisterer styresmaktene i Paris.

Men noen boikott av arrangementet er det imidlertid ikke snakk om, selv om justisministerens deltakelse ble avlyst.

– Ambassadøren vil delta under seremonien som er ledet av president Paul Kagame, sa talsmann for landets utenriksdepartement, Romain Nadal, søndag.

Han la til beskyldningene fra Kagame «står i kontrast til prosessen med dialog og forlik som har foregått i flere år». Nadal understrekte at avgjørelsen tatt lørdag bare vedrørte justisminister Taubira.

Står på sitt

Det var i et intervju med ukeavisa Jeune Afrique, som utkom søndag, at president Paul Kagame fordømte både Frankrike og Belgia for deres «direkte rolle i de politiske forberedelsene til folkemordet» i 1994.

Kagame beskyldte også franske soldater for å ha vært medskyldige «aktører» i folkemordet.

I motsetning til Frankrike har Belgia har tidligere bedt om unnskyldning for at landet ikke klarte å forhindre at folkemordet skjedde. Belgia kommer til å sende en delegasjon fra høyt hold til mandagens seremoni.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, i tillegg til flere statsledere, vil også delta under seremonien.

«Vanskelig sannhet»

Søndag oppfordret rwandiske myndigheter Frankrike til å se «den vanskelige sannheten» i øynene vedrørende landets rolle i folkemordet.

– For at våre to land skal komme overens, må vi ta inn over oss sannheten. Sannheten er vanskelig, å være nær noen som er assosiert med folkemord er forståelig nok en veldig vanskelig sannhet å akseptere, sa utenriksminister Louise Mushikiwabo under et internasjonalt forum, som del av minnemarkeringen.

Hun understrekte at det var umulig for landene å gå videre i sitt forhold dersom Rwanda måtte overse denne delen av historien for å kunne komme overens med Frankrike.

Til frammøtte journalister uttalte Mushikiwabo at en fransk boikott ville være «urettmessig» og en «overreaksjon».

– Jeg synes ikke det franske folket skal bli holdt uvitende om hva noen spesifikke franske soldater gjorde av forferdelige ting, sa hun.

Minneflamme

Den offisielle sørgeperioden startet for tre måneder siden med en minneflamme som har vært på en rundreise i landet.

Mandag ender flammens reise når den kommer fram til minneseremonien. President Kagame vil så tenne en flamme som skal brenne i 100 dager, like lenge som det tok for regjeringssoldatene og hutumilitsen å slakte ned flere hundre tusen mennesker. (©NTB)

VIDEO: Trebarnsfaren Floduard var 15 år da det skjedde, og glemmer det aldri. Natt til 7. april 1994 startet en gruppe ekstremister fra landets hutu-majoritet den tre måneder lange masseutryddelsen.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=JJ4cP4RsM4D2ARUay76Wd7TIqiIf6BDGj1aq9VNc-lvVIrcDDgg8y5JvyJQBAH412U1R212QDINHx23D1Gfz7DtVPYeMn-3gmK0tgZlbP-EwssSgcxjgd6l_BUtLYNFtFT8jpTvsEu8&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag