*Nettavisen* Nyheter.

- Freivalds går av innen to måneder

Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Kilder i det svenske utenriksdepartementet tror utenriksminister Laila Freivalds går av innen to måneder. Internt i UD har Freivalds uttrykt at hun er overrasket og skuffet over kritikken mot henne.

18.01.05 11:20

Laila Freivalds har vært utsatt for massiv kritikk for sin håndtering av flodbølgekatastrofen i Asia. Selv kong Carl Gustaf har i klare ordelag sagt at han synes svenskene reagerte for langsomt, noe som oppfattes som en indirekte kritikk av Freivalds.

Kilder internt i UD sier nå til Expressen at det innad i departementet er en «mental beredskap» for at utenriksministeren kommer til å gå av.

- Utenriksministeren er selvsagt ikke uberørt av den interne og eksterne kritikken, sier en kilde. Laila Freivalds skal ha begynt å fundere på om jobben er verdt prisen, sier avisens kilder.

- Hun virker overrumplet av protestene som er kommet fra alle hold, og det virker som om hun har mistet balansen.

UD-kildene skisserer følgende scenario: Laila Freivalds skulle selv gjerne forlatt sin jobb allerede i dag, men det får hun ikke lov til av Göran Persson, av taktiske og psykologiske årsaker. Derfor blir Freivalds sittende til den akutte krisen er over, men i løpet av to måneder kommer hun på eget initiativ til å be statsministeren om å bli avløst.

Så kommer Persson til å «beklage dypt at utenriksministeren har valgt å gå av», og til å takke henne for innsatsen i en vanskelig tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.