*Nettavisen* Nyheter.

- Fremdeles harde kamper i Tripoli

Foto: Ap (Ap)

Det pågår en intens jakt på Muammar al-Gaddafi.

24.08.11 21:31

Det pågår kraftige kamphandlinger i området sør i Tripoli der libyske opprørere tror Muammar al-Gaddafi nå skjuler seg.

- Vi tror Gaddafi fortsatt gjemmer seg et sted i Tripoli, sannsynligvis i området al-Hadhba al-Khadra, sier en talsperson for opprørerne, Abdulrahman, på telefon til Reuters.

- Det pågår kamphandlinger i området al-Hadhba al-Khadra, sier han.

- Har forlatt hovedkvarteret
Gaddafi sa i en TV-tale at han har forlatt hovedkvarteret Bab al-Aziziya av taktiske årsaker etter at Nato gjennomførte bombeangrep i området.

Ingen vet hvor den forhatte obersten nå befinner seg, men opprørerne tror han har gjemt seg et sted sør i hovedstaden. Det spekuleres på at Gaddafi har brukt sine underjordiske tunneler til å rømme, men USA tror at Gaddafi fortsatt befinner seg i landet, melder Sky News.

Les også: - Gaddafi på diskret spasertur i Tripoli

Underjordiske tunneler
Ifølge flere medier har Gaddafi et enormt nettverk med underjordiske tunneler og bunkere under Tripoli. De underjordiske tunnelene skal strekke seg fra hovedkvarteret til viktige regjeringsbygg, flyplasser, havnen og militærbaser.

Slaget om Tripoli har nå gått inn i sin fjerde dag. Kamphandlingene ved Gaddafis hovedkvarter Bab al-Aziziya pågår fortsatt, til tross for at opprørerne klarte å ta kontrollen over området tirsdag kveld.

Al Jazeera melder at det fortsatt befinner seg snikskyttere inne i hovedkvarteret.

- Det vi har hørt er at det er snikskyttere inne på skolen i hovedkvarteret. Vi kan ikke bekrefte dette, men det er det opprørerne forteller oss, sier Al Jazeeras journalist på stedet, Sue Turton.

- De har sendt inn så mye artilleri som de kan, for å ta ut disse snikskytterne, sier hun.

Sperret inne i hotellet
Det pågår også kamphandlinger i sentrum av Tripoli. 35 utenlandske journalister holdes som gisler i Rixos Hotel i Tripoli, som er omringet av Gaddafis lojale soldater.

Journalistene har ikke vært i stand til å forlate hotellet siden mandag kveld. Utenlandske diplomater holdes også fanget inne på hotellet.

Onsdag formiddag kom de første meldingene om at kamphandlingene i Tripoli nærmet seg hotellet.

Nå har journalistene hengt opp hvite laken hvor de har skrevet: «TV, presse, ikke skyt».

- Vi vil ut av hotellet
Alle journalistene bærer skuddsikre vester nå som hotellet har blitt en skyteskive.

- Vi aner ikke hva vi skal forvente. Vi skulle gjerne ha kommet oss ut, men vi kan ikke, sier CNNs korrespondent Matthew Chance.

400 mennesker har blitt drept og 2000 skadd i løpet av slaget om Tripoli, ifølge opprørerne. Den manglende respekten for helsepersonell og manglende beskyttelsen av helseinstitusjoner i Tripoli gjør det svært vanskelig for Røde Kors å nå ut med medisinsk hjelp, men hjelp når nå fram til flere hundre sårede, opplyser Røde Kors i en pressemelding.

- I de siste dagenes opptrapping av kampene er det flere eksempler på at helsepersonell og sykehus ikke blir respektert eller får den beskyttelsen de skal ha. Det rapporteres om angrep på sykehus og ambulanser, og at sykehus er blitt okkupert og brukt til militære formål, sier folkerettssjef i Røde Kors i Norge, Mads Harlem.

- Forhindrer Røde Kors
Tirsdag denne uken ble Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) gjentatte ganger forhindret fra å nå ut til sentralsykehuset i Tripoli, byens største sykehus. I dag har ICRC fortsatt forsøkene på å nå sentralsykehuset som er Tripolis viktigste traumebehandlingssenter.

- Befolkningen er i en svært vanskelig situasjon og har behov for all den hjelpen de kan få. Men det hjelper ikke om vi har ressurser til å hjelpe om ikke partene lar oss slippe til med hjelpen, sier Harlem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.