RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fritzl kan bli dømt for drap

DOKUMENTAR: Dokumentaren om Josef Fritzl og hans forbrytelser mot sin datter og familie sendes på NRK.
DOKUMENTAR: Dokumentaren om Josef Fritzl og hans forbrytelser mot sin datter og familie sendes på NRK. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Påtalemyndigheten kan ha fått et gjennombrudd i saken mot Josef Fritzl (73).

Østerrikeren Josef Fritzl er mistenkt for incest, voldtekt og frihetsberøvelse etter å ha holdt datteren innesperret i en fangekjeller i 24 år. Han voldtok henne gjentatte ganger i årenes løp og gjorde henne gravid med syv barn.

Ett av barna, Michael, døde kort tid etter fødselen i 1997, og Fritzl kvittet seg med liket ved å brenne det i en forbrenningsovn.

Kan bli tiltalt for drap
Påtalemyndigheten har fryktet at de ikke kan tiltale Fritzl for drap på Michael fordi det er så lenge siden og på grunn av manglende rettsmedisinsk bevis, skriver The Telegraph.

Men etter å ha rådført seg med en lege som har spesialisert seg på nyfødte, tror påtalemyndigheten at de har grunnlag for å tiltale 73-åringen for drap.

Spesialistens konklusjon har lekket til lokalpressen, og her kommer det fram at Fritzl må ha vært klar over at det nyfødte barnet var i livsfare. I tillegg slår spesialisten fast at Michael kunne blitt reddet hvis han fikk medisinsk behandling.

Dødssyk
Rapporten viser at Michael ble født med en alvorlig sykdom. Symptomene er pustevansker og spesialisten mener at selv en lekmann ville skjønne at disse symptomene livstruende.

- Josef Fritzl må ha visst at barnet ville dø uten å få den nødvendige medisinske behandlingen, opplyste spesialisten, ifølge den østerrikske avisen News.

Dersom påtalemyndigheten velger å tiltale Fritzl på grunnlag av ekspertens funn, og juryen finner ham skyldig på alle punkter, risikerer Fritzl livstid i fengsel.

Tiltalen skal være klar i løpet av høsten og rettssaken mot ham starter i november.

Her er hva som har skjedde i kjelleren:

1977: De seksuelle overgrepene starter. Elisabeth Fritzl er 11 år gammel.

28. august 1984: Elisabeth (da 18) blir dopet ned, påsatt håndjern og lurt ned i kjelleren av faren. Det skal gå 24 år før hun igjen ser dagslys. I mellomtiden føder Elisabeth syv barn.

September 1984: Josef og kona Rosemarie mottar et brev med Elisabeths håndskrift, der 18-åringen ber dem om å slutte å lete etter henne. Politiet tror Elisabeth har blitt medlem av en sekt og slutter å lete etter den savnede 18-åringen. I virkeligheten holdes hun fanget av sin egen far i kjelleren under huset.

1989: Elisabet føder sitt første barn Kerstin (nå 19) i fangenskap.

1990: Stefan blir født.

Kerstin, Stefan og Felix, som fødes mange år senere, vokser opp i kjelleren. Her nede lærer de å lese og skrive av sin mor Elisabeth.

Josef mater Elisabeth og barna gjennom en luke.

1992: Lisa blir født.

Mai 1993: 9 måneder gammel blir Lisa hentet opp fra kjelleren av Josef. Hun blir funnet utenfor huset med en lapp fra Elisabeth om at hun ikke er i stand til å ta seg av babyen. Elisabeth skriver på denne lappen at hun fra før har født en gutt og en jente. Lisa får flytte inn hos besteforeldrene og blir senere adoptert av dem.

1994: Monika blir født. I desember samme år blir hun – i likhet med sin søster Lisa - funnet utenfor besteforeldrenes hus.

1996: Elisabeth føder tvillinger. Den ene dør kort tid etter fødselen av vanskjøtsel, mens den andre tvillingen Alexander overlever. Alexander blir boende i kjelleren i et års tid, før også han blir flyttet opp til besteforeldrene.

Lisa, Monika og Alexander lever tilsynelatende normale liv hos Josef og Rosemarie. De går på skole og er ifølge naboer høflige og velkledt. Sosialetaten er flere ganger på besøk i hjemmet, uten å legge merke til Elisabeth og de andre barna som holdes skult i kjelleren.

2002: Felix blir født.

19. april 2008: Kerstin (19), som har tilbrakt hele sitt liv i kjelleren, blir alvorlig syk. Josef tar henne med til sykehuset. Han påstår at han har funnet Kerstin bevisstløs utenfor sitt hjem. Legene vet ikke hvordan de skal behandle Kerstin, fordi hun mangler både helseforsikring og legejournal. De går derfor ut med en appell til moren Elisabeth, der de ber henne om å komme fram med flere detaljer om datterens sykdom.

Josef hentet Elisabeth og de to andre barna opp fra kjelleren og forteller sin kone at datteren omsider hadde valgt å vende hjem.

27. april 2008: Josef Fritzl arresteres, mistenkt for incest og for å ha kidnappet sin datter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere