*Nettavisen* Nyheter.

- Fuck the EU!

Foto: HANDOUT

US-diplomat legger seg paddeflat etter EU-baksnakking. Se video.

09.02.14 15:31

Kiev (NTB-AFP-Reuters): USA prøvde torsdag så godt som mulig å glatte over en potensiell konflikt med EU etter en pinlig lekkasje av en telefonsamtale der en toppdiplomat forbannet EUs Ukraina-politikk.

USA og EU har i flere måneder vært i en stillingskrig med Russland og Ukraina etter at det utviklet seg til et regelrett opprør i Kievs gater mot at Ukrainas president Viktor Janukovitsj avviste en avtale med EU etter russisk press.

Men telefonsamtalen som ble avlyttet og lekket, synes å avsløre betydelig amerikansk frustrasjon over hvordan EU har håndtert konflikten i Ukraina.

USAs nye viseutenriksminister for europeiske saker, Victoria Nuland, måtte torsdag krype til korset og beklage overfor EU at hun hadde forbannet Unionen.

«Fuck the EU», sa Nuland i det som synes å være en samtale for kort tid siden med USAs ambassadør i Kiev, Geoff Pyatt.

Kommentaren kom i forbindelse med at FNs generalsekretær Ban Ki-moon skulle være i ferd med å utnevne den nederlandske diplomaten Robert Serry til sin representant i Ukraina. Hun mener åpenbart at FN kan gjøre mer nytte enn EU.

Russiske undertekster
Det er uklart hvordan samtalen ble avlyttet og lastet opp på YouTube med russiske undertekster.

USA er redd for at den kan brukes av Russland som et bevis på at opposisjonen i Ukraina styres av USA, noe president Barack Obama avviser.

Amerikanske tjenestemenn ville ikke gå i detaljer, men nektet ikke for at samtalen hadde funnet sted. Derimot var de skarpe overfor Russland for angivelig å ha avlyttet diplomatenes telefoner.

- La meg bare si at hun har vært i kontakt med sine kolleger i EU, og at hun har bedt om unnskyldning, sa utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki torsdag.

Nuland, som overtok stillingen mot slutten av fjoråret, synes å ha snakket med Pyatt om Janukovitsjs tilbud om å gjøre opposisjonslederen Arsenij Jatsenjuk til statsminister og Vitalij Klitsjko til visestatsminister.

Kritisk til Klitsjko
Nuland har åpenbart ikke mye til overs for tungvektsbokseren Klitsjko og gjør det klart at hun ikke synes han burde gå inn i regjeringen.

- Jeg synes ikke at Klitsj skulle gå inn i regjeringen. Det er ikke nødvendig, og jeg synes ikke det er en god idé, sa hun i opptaket.

Nuland hadde et møte senest torsdag med Ukrainas president Viktor Janukovitsj for å diskutere urolighetene og demonstrasjonene i landet. De diskuterte politiske reformer og mulige framtidige forhandlinger med opposisjonen i landet.

Janukovitsj reiste umiddelbart etter møtet til Sotsji der han skulle møte Russlands president Vladimir Putin for å drøfte et kriselån til Ukraina.

I desember var Nuland selv på Uavhengighetsplassen i Kiev for å vise amerikansk støtte til demonstrantene som har holdt til der i flere måneder. (©NTB).

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag