RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gaddafi kan holde ut i flere måneder

Sist oppdatert:
Kan ha sendt forespørsel til egypterne om å forhandle med opposisjonen.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Gaddafi har sendt et sendebud til Kairo i Egypt med en beskjed til egyptiske myndigheter.

Libya-ekspert Knut S. Vikør tror ikke dette er et tegn på at Gaddafi planlegger sin avgang.

- Det tviler jeg på. Han har vært på offensiven militært og han står bedre militært nå enn det han gjorde for noen dager siden. Så det hadde vært pussig om han tenkte å kaste inn håndkleet nå, når han ikke har tenkt slike tanker før, sier professor i Midtøsten- og Afrika-studier ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, til Nettavisen.

Les også: - Gaddafi har sendt en beskjed til Kairo

- Ønsket å forhandle om sin avgang
Tirsdag opplyste en angivelig talsmann for opposisjonsrådet i Libya at Gaddafi ønsket å forhandle med opposisjonen om sin avgang og fritt leide for ham og familien ut av Libya.

- Det hadde vært mer troverdig om Gaddafis representanter hadde sagt det samme. Det kan godt hende det har vært kontakt mellom disse for å finne en løsning, men jeg tviler på at det er en løsning som vil føre til kapitulasjon for Gaddafi, sier Vikør.

- Derimot er det mer sannsynlig at det har skjedd noen henvendelser som sier det motsatte, at opposisjonen skal få fritt leide hvis de legger ned våpnene.

Les også: - Avslår konkret tilbud fra Gaddafi

Vikør tror også at dette kan ha blitt formidlet til egyptiske myndigheter. Professoren sier at en mulighet er at Gaddafis sendebud bringer med seg en forespørsel om Egypt kan ta imot libyske opprørere.

- Jeg vil nok tro at det delvis er en advarsel til Egypt om å holde fingrene unna fatet, og delvis et tilbud om at egypterne kan reise til Benghazi og overtale opprørerne om å overgi seg. Det vil jeg kanskje tippe, men dette blir bare spekulasjoner.

- Men vil egypterne være interessert i dette?

- Nei. De vil ikke blande seg. De har mer nok med sitt eget, sier han.

Kraftig opptrapping
Gaddafi har hatt en kraftig opptrapping av offensiven mot opprørerne i flere opposisjonskontrollerte byer de siste dagene. Ifølge Vikør er det Gaddafi som har det militære overtaket.

- Det ser jo ut som at det kan stå om forsyninger som mat og vann, hvem som holder ut lengst. De (opposisjonen) som sitter i disse byene i vest som er omringet av Gaddafi-soldater, må etter hvert få vanskeligheter med livsnødvendigheter, sier han.

Røde Kors i Norge opplyser at det er vanskelig å få inn medisinsk- og humanitær hjelp vest i landet.

- Gjennom Libysk Røde Halvmåne har vi sendt medisinsk utstyr lenger vest i Libya, til de områdene vi fremdeles ikke har mulighet til å jobbe i, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Røde Kors i Norge, i en uttalelse.

Flyforbudssone i Libya
USA, Storbritannia og Nato diskuterer stadig muligheten for å innføre en flyforbudssone i Libya. Hensikten med et flyforbud vil være å hindre den libyske lederen Muammar al-Gaddafi fra å gjennomføre flyangrep mot opprørerne. Men et flyforbud vil ikke nødvendigvis føre til en vesentlig militær styrkeendring som vil resultere i nederlag for Gaddafi.

- Nå er det usikkert om det kommer noe slikt flyforbud, og hvordan det blir mottatt hvis det kommer. Det kan hende at opposisjonsrådet ikke er så begeistret hvis det medfører fremmede soldater på libysk jord, at det kan kreves etterretningsagenter til stede, sier VIkør.

- Kan det bli aktuelt for USA eller Storbritannia å sende inn agenter for å likvidere Gaddafi?

- Det ville vært farlig for dem. Det ville blitt tatt imot ekstremt dårlig av opprørerne. Ikke at de tar livet av Gaddafi, men at de blander seg inn, sier han.

Les også: Slik kan USA lamme Gaddafi

- Kan holde ut i flere måneder
Men på sikt kan det være andre faktorer som fører til at Gaddafi velger å gå av og forlater Libya.

- Hvis oljeinntektene stanser så vil han kanskje ikke ha noen grunn til å bli lenger. Men det kan ta flere måneder, sier han.

- Har flere trygge havner
Selv om Gaddafi er en upopulær figur i Vesten, har han mange allierte i Afrika som kan tilby en trygg havn for ham, dersom han en gang velger å gå av.

- Det er ikke vanskelig for ham å finne et land som vil ta imot ham. Han har mange venner i Afrika. Gaddafi har fortsatt en høy stjerne i mange afrikanske land. Han har brukt mange penger på å bygge opp og støtte flere afrikanske land, og han har et viss renommé som en afrikansk leder. Så han vil nok bli tatt godt imot i mange afrikanske land, sier Vikør.

Og selv om vestlige land fryser alle de økonomiske midlene til Gaddafi-familien, tror Vikør at diktatoren vil kunne klare seg ved hjelp av andre oppsparte midler.

- Det er klart at både han og sønnene har levd et ganske kostbart liv i utlandet og at de har bygget seg opp formuer. Det må vi nok regne med, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere