*Nettavisen* Nyheter.

- Gaza snart tom for mat

Foto: HanDOUT (SCANPIX)

Den norske legen Erik Fosse forteller at Gaza trenger sårt livsnødvendige forsyninger.

05.01.09 15:57

De to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ankom Gaza nyttårsaften for å bistå sine palestinske kolleger med å behandle de krigsrammende palestinerne.

Legene som er sendt ut av hjelpeorganisasjonen Norwac, har jobbet på spreng med å behandle pasienter i det krigsherjede området.

LES OGSÅ: 12 barn de første ofrene

Erik Fosse forteller til Nettavisen at Gaza by er i ferd med å gå tom for livsviktige forsyninger som følge av kamphandlingene.

- Gaza er tom for mel i løpet av neste døgn hvis det ikke kommer forsyninger. Nå er det tredje døgn uten elektrisitet i Gaza, opplyser Erik Fosse i en tekstmelding til Nettavisen.

- Det var mye bombing
Israel fortsatte bomberaidet mot Gaza på 10. døgn natt til mandag og bombet 30 mål.

- Det var mye bombing i natt, men få skader. Men det er fortsatt stor militær aktivitet, opplyser Fosse.

Gaza har vært så godt som hermetisk lukket det siste året på grunn av Israels blokade. Krigen mellom Israel og Hamas har forverret situasjonen ytterligere for de 1,5 millioner innbyggerne som mangler livsnødvendige forsyninger.

Flere hjelpeorganisasjoner står klar med forsyninger på grensen til Gazastripen, men blir hindret i å nå fram med nødhjelp.

- Så langt jeg vet så er det ingen hjelpeorganisasjoner som har fått noe inn til Gaza siden bakkeinvasjonen lørdag, sier mediesjef i Røde Kors, Jon Martin Larsen, til Nettavisen.

- Vi har ikke klart å få inn noen forsyninger i dag heller. Vi har ikke fått inn noe siden fredag. Det vi jobber med nå er å få inn ett legeteam som står i Israel, og flere legeteam som står i Rafa på grensen til Egypt, sier han.

Et legeteam på én kirurg og tre spesialister står i Israel og venter på å komme seg inn til Gaza. Legeteamet skal jobbe på Shifa-sykehuset sammen med Fosse og Gilbert.

- Vi krysser fingrene på at de vil komme inn i dag, sier Larsen.

Livsfarlige oppdrag
Samtidig utsetter det medisinske personellet på Gazastripen seg for livsfarlige oppdrag.

- I ni dager har 160 leger og sykepleiere fra Røde Halvmåne jobbet døgnet rundt. Ambulansepersonellet utsetter seg for en enorm fare når de skal prøve å evakuere de skadde. Så langt er to ambulanser truffet, sier Larsen.

Siden de israelske angrepene startet har Røde Halvmåne opplyst at 80 barn er drept. 670 barn og 320 kvinner er skadd fram til søndag.

Til tross for enorm internasjonalt press, nekter Israel å trekke seg ut fra Gazastripen og varsler at de vil fortsette offensiven.

- Vi har ennå ikke nådd våre mål, sier Israels forsvarsminister Ehud Barak til landets nasjonalforsamling mandag.

500 palestinere drept
Ifølge palestinske sykehuskilder er over 500 palestinere blitt drept siden offensiven startet 27. desember. I tillegg har 2500 mennesker blitt skadd i kamphandlingene.

Til sammenligning er fem israelere blitt drept i rakettangrepene til Hamas.

Forsvarsminister Ehud Barak sverger at offensiven vil fortsette helt fram til Hamas-bevegelsen er uskadeliggjort.

- Det fundamentale målet er å endre realiteten når det gjelder sikkerhetssituasjonen i sør, sier Barak og henviser til de israelske byene som har blitt rammet av rakettangrep fra Gaza.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.