- General kjente til fangetortur

Foto: Ahmad al-Rubaye (AFP)

USAs øverste militære leder i Irak, general Richardo Sanchez, skal ha vært tilstede mens irakiske fanger ble mishandlet i Abu Ghraib.

23.05.04 17:48

Det går frem av en utskrift fra en militær høring foretatt i april, som avisen Washington Post har fått tilgang til.

Militæradvokat og kaptein Robert Shuck sier ifølge utskriften at han har fått høre at generalløyntnant Richardo Sanchez var tilstede under avhør og mulige tilfeller av fangemishandling i Abu Ghraib-fengselet.

General Sanchez er den høyest rangerte offiseren i den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak.

– Visste hva som foregikk
Kaptein Shuck skal ha blitt fortalt at Sanchez og flere andre andre myndighetspersoner var klar over hva som foregikk i fengselet.

Ifølge Washington Post kom Shuck med påstandene om Sanchez under en høring 2. april. Kapteinen skal ha fortalt at han hadde opplysningene fra kompanisjef Donald Reese.

– Sier du at kaptein Reese vil komme til å vitne om at general Sanchez var der og så hva som pågikk? skal aktor ha spurt, ifølge høringsutskriften.

– Det er hva han har fortalt meg, skal Shuck ha svart.

Holder tett
Kaptein Donald Reese ga ikke vitnemål den dagen. Ifølge Reuters forbeholdt han seg retten til å ikke forklare seg, med henvisning til at det kan kriminalisere ham selv. Reese har ikke fått innvilget immunitet i saken.

Kaptein Shuck er forsvarer for sersjant Ivan Frederick, en av de amerikanske soldatene som er tiltalt for mishandling av fanger i Abu Ghraib. I alt er sju soldater tiltalt i saken, fire menn og tre kvinner. En av dem sa seg skyldig onsdag og ble satt i fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.