*Nettavisen* Nyheter.

- Generaltabbe med FN-styrke

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Å sende en norsk FN-styrke til Libanon uten Stortingets godkjenning er en generaltabbe, mener Siv Jensen.

18.08.06 07:44

Torsdag innkalte forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) til pressekonferanse og fortalte at Norge akter å tilby FN-styrken i Libanon fire missiltorpedobåter (MTB).

- Vi tilbyr fire båter. Det er det vi gir FN beskjed om i dag, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen. Hun bekreftet også at de norske soldatene vil få mandat til å bruke våpen, om de sendes til Libanon.

Tilbudet legges frem for FN på et møte som startet klokken 21.30 norsk tid – og en norsk tropp kan være klar allerede om en måned.

Frp-formann Siv Jensen reagerer kraftig på nyheten.

- Det er Stortinget som skal fatte vedtak hvis Norge skal sende soldater i krig eller krigslignende handlinger, sier Jensen til TV 2 Nettavisen torsdag kveld.

Hun mener regjeringen har handlet overilt og «glemt» at det er Stortinget som bestemmer om landet skal bidra med soldater.

- Oppsiktsvekkende
- Det er oppsiktsvekkende og en generaltabbe å offentliggjøre en mulig FN-styrke nå. Statsministeren burde vite bedre, tordner Frp-formannen.

- Jeg minner om at det er et svært risikabelt område nå, og våre soldater vil komme i skarpe situasjoner - helt på linje med Afghanistan. Vi risikerer å miste soldater, og da er det enda viktigere at Stortinget har godkjent vår deltakelse, sier Siv Jensen.

Hun mener det er «greit at det er en flertallsregjering,» men minner om at slike beslutninger formelt skal gjennom Stortinget.

- Vi er alle tjent med at denne type beslutninger er bredt forankret i Stortinget.

Krever redegjørelse
Jensen mener forsvarsministeren skaper uro og usikkerhet hos mange familier med å gå ut med informasjon om en MTB-styrke nå.

Allerede fredag vil Jensen be Stortingets presidentskap om å innkalle til en redegjørelse av Forsvarets ressurssituasjon, soldatenes sikkerhet og hvilke konsekvenser fire MTB-er til FN-styrken vil få for Norges bidrag i andre pågående konflikter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.