Gå til sidens hovedinnhold

- Georgia skyter på Tskhinvali

Flere russiske soldater drept og såret.

Minst tre russiske soldater ble drept da georgiske styrker mandag morgen bombet hovedstaden Tskhinvali i Sør-Ossetia.

Minst 18 andre skal være skadd, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax, som siterer lokale myndigheter.

En Reuters-fotograf i Tskhinvali sier bombingen kunne høres i morgentimene, og at lokale tropper opplyser at flere mennesker skal være drept og skadd.

Russisk ultimatum
Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold, og kommer kort tid etter at Georgia informerte om at de hadde trukket sine styrker ut av utbryterrepublikkens hovedstad.

De russiske fredsbevarende soldatene i den andre utbryterrepublikken, Abkhasia, la mandag morgen frem et ultimatum til de georgiske styrkene om å legge ned våpnene i sikkerhetssonen utenfor republikken, melder Reuters.

Georgia har avvist henstillingen.

- Bomber georgiske mål
Mandag morgen melder Reuters også at Russland bomber flere mål i Georgia, ifølge georgiske myndigheter.

Minst 50 russiske kampfly skal ha kommet inn over georgisk territorium mandag og utført flere tokt.

- Flere titalls russiske bombefly befinner seg i Georgias luftrom og har utført angrep over hele landet de siste timene, sier utenriksminister

Tidligere natt til mandag forsøkte tanks fra den russiske hæren å ta seg inn i Georgia, men ifølge Daily Mail skal georgiske styrker ha tvunget dem til å snu

Det russiske angrepet kom kun timer etter at Georgia foreslo våpenhvile.

Les saken her: - Ikke mottatt forespørselen

På flukt
Flere titalls tusen mennesker skal ha flyktet fra byer i Øst-Ossetia. Russiske myndigheter sier at 2000 mennesker har mistet livet i det de kaller en humanitær katastrofe. Tallet er ikke bekreftet.

Georgiske myndigheter opplyser på sin side at 130 soldater og sivile georgere har mistet livet mens 1165 er skadd, men Russland nekter for å ha angrepet sivile mål, melder Reuters.

Artilleri og bomber
'Den georgiske byen Gori var søndag under massivt angrep av russisk artilleri og bombefly, ifølge en talsperson for det georgiske innenriksdepartementet, melder Sky News.

Den samme talsmannen sier Russland forbereder angrep med bakkestyrker via Sør-Ossetia. Dette er første gangen i konflikten at bakkestyrker har gått over grensen fra Sør-Ossetia.

Kilder i FN har tidligere utrykt bekymring over den geografiske eksaleringen i kampene.

Bakgrunnsinfo: Konflikten mellom Georgia og Sør-Ossetia

Ba om forhandling
Georgiske myndigheter meldte søndag at de ønsket å forhandle med Russland om å få slutt på kampene. Det georgiske utenriksdepartementet hevder å ha levert et brev til den russiske ambassaden i Tbilisi, hvor de ba om våpenhvile.

Russiske myndigheter benekter imidlertid å ha mottatt dette brevet.

- Russland har ikke mottatt noe offisiell forespørsel fra de georgiske myndighetene om å få en slutt på drepingen i konfliktsonen, sa generalmajor Anatoly Nogovitsyn ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Den russiske generalen mener Georgia har skyld i kampene.

- De har opptrådt aggressivt ved å bygge opp størrelsen på militæret, sa Nogovitsyn.

Støtte fra USA
Georgias president Mikhail Saakashvili hevder han har full støtte av George Bush. Den georgiske presidenten har tidligere hevdet at et angrep på Georgia også er et angrep på USA.

Les saken her: - Et angrep på USA

Saakashvili mener Russland planlegger å ta over hele Georgia for å sikre seg kontrollen over landets oljelinjer.

Den russiske diplomaten Alexander Darchiev i USA har imidlertid tilbakevist dette, og sagt at russernes mål er å tvinge Georgia til fred.

HTML EMBED
Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger