- Gerilja betalte Solheims hus

LTTE-geriljaen på Sri Lanka betalte huset til utviklingsminister Erik Solheim, hevder avis.

29.11.06 16:11

Avisen Daily News siterer den tidligere LTTE-sjefen, oberst Karuna, som hevder at tamiltigrene «hjalp Erik Solheim med å kjøpe huset sitt i Oslo», skriver Aftenposten.

Karuna brøt ut av LTTE, og har sin egen milits på nørdøst-siden av Sri Lanka.

- Det er snakk om at LTTE hjalp Solheim med å kjøpe huset sitt i Oslo. Solheim sa alltid til Prabhakaran at de v ar på LTTEs side, hevder Karuna i intervjuet.

- Løgner
Utenriksdepartementet tilbakeviser i et åpent brev til redaktøren i Daily News påstanden, og hevder avisa har trykket «åpenbare løgner» om Solheim.

Blant de andre påstandene som blir framsatt er at Erik Solheim skal ha gitt 16 millioner kroner til LTTEs sjefforhandler Anton Balasingham og en storskjerm til LTTEs leder Velupillai Prabhakaran.

- Jeg så Solheim gi pengene til Balasingham. Vi brukte dem til å kjøpe våpen, hevder oberst Karuna.


- Alvorlig anklage
«Påstandene om at LTTE hjalp Solheim å kjøpe huset sitt i Oslo er en svært alvorlig anklage. Utenriksdepartementet er overrasket over at en respektert og ansvarlig avis som Daily News sprer slike åpenbare løgner om Solheim.», heter det i brevet fra UD til Daily News.

UD avviser også opplysningene om at Solheim skal ha gitt penger til Balasingham.

Solheim befant seg onsdag i Burundi. Tidligere statssekretær Vidar Helgesen avviser påstandene fra Karuna som tøv. Han avviser også at han skal ha sett Solheim forære Prabhakaran en storskjerm.

-Det har jeg aldri vært vitne til. Men hvis jeg hadde vært vitne til det, er det riktig at jeg ville vært uenig, sier en lattermild Vidar Helgesen til Nettavisen.

Helgesen, som var statssekretær i UD fra 2001 til 2005, leder instituttet International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) i Stockholm.

-Jeg er ikke helt uvant med friske påstander fra Karuna, men dette er noe av det mest fantasifulle jeg har sett så langt, fortsetter han.

Han mener Karunas paramilitære gruppe har bidratt til å destabilisere Sri Lanka.

- Det er ikke tvil om at det har vært forbindelser mellom han og de militære i Sri Lanka, sier Helgesen.

Her kan du lese hele artikkelen i Daily News (ekstern lenke)

Her kan du lese hele brevet fra UD

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.