RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gi folk våpen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Irakiske myndigheter innrømmer at de ikke kan beskytte befolkningen etter dødshelga.

Fire personer ble drept i to bomber ved bussterminalen i Bagdad mandag morgen, etter en svært blodig helg der minst 220 personer mistet livet.

Nå går visepresident Tariq al-Hashemi ut og oppfordrer sivile irakere til å forsvare seg selv med våpen.

- Folk har rett til å forvente beskyttelse av sine liv, sitt land, sin ære og sine eiendommer fra myndigheter og sikkerhetstjenesten. Men når de ikke er i stand til å gi denne beskyttelsen, har ikke folk noe annet valg enn å forsvare seg selv, sa al-Hashemi i en uttalelse ifølge AP.

- Gi folk våpen
Parlamentsmedlem Abbas al-Bayati var enda tydeligere i sin oppfordring til Iraks hardt prøvede sivilbefolkning.

- Myndighetene bør hjelpe folk å væpne seg for sin egen beskyttelse når det ikke er nok sikkerhetsstyrker, sa al-Bayati på en pressekonferanse.

Abbas al-Bayati er selv medlem av den turkomanske minoriteten i Irak, som også er sjiamuslimer. Dette samfunnet ble hardt rammet lørdag da en lastebilbombe eksploderte på markedet i den turkomanske byen Armili.

Så mange som 150 mennesker kan ha mistet livet i eksplosjonen, som dermed ble det nest dødeligste enkeltangrepet i Irak etter den amerikanske invasjonen i 2003.

- Uforståelig
Fortvilede innbyggere i Armili står på bar bakke. Abbas Kadhim mistet hele familien sin da huset de bodde i ble revet i filler av eksplosjonen. Kona, foreldrene, broren og de to sønnene på 6 og 8 år mistet livet. Selv var Abbas på jobb.

- Jeg kan ikke forstå hva som har skjedd. Hele familien min ble drept på et øyeblikk. Jeg har spurt Gud hvorfor jeg ikke bare døde sammen med dem, sier Abbas til Reuters.

Søndag gikk flere bomber av i Bagdad, og minst 36 irakere mistet livet, i tillegg til to amerikanske soldater. Irakisk politi rapporterte også om funnet av til sammen 29 henrettede menn rundt om i hovedstaden, som antas å være ofre for sekterisk gjengvold.

Prøver ut «heimevern»
Ideen om å organisere lokalbefolkningen i et slags «heimevern» blir stadig mer populær i Irak. I Anbar-provinsen har befolkningen greid å drive unna al-Qaida i nærmiljøet ved å ty til våpen. Nå sier både irakiske og amerikanske myndigheter at de ønsker å prøve ut denne modellen andre steder i landet, under oppsyn av myndighetene.

Et av satsningsområdene er Diyala-provinsen, der det for tiden pågår en storoffensiv mot antatte al-Qaida-styrker. 3800 lokale frivillige skal ha blitt rekruttert, ifølge AP.

- Deres oppdrag vil være som politiets, og de vil jobbe under det irakiske politiet. De jobber for å beskytte hvert enkelt område, og de kommer til å være innbyggere fra det området. Rollen deres vil være å beholde kontrollen over et territorim etter at det har blitt renset av militæret, sier generalløytnant Ali Gheidan i den irakiske hæren til AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere