*Nettavisen* Nyheter.

- Gi meg Nobelprisen

Foto: (nobel.se)

En framtredende amerikansk forsker føler seg forbigått i forbindelse med tildeling av årets Nobelpris i medisin. Mandag rykket han inn en helsides annonse i den svenske storavisen Dagens Nyheter hvor han krever å bli regnet blant prisvinnerne.

Paul Lauterbur og Peter Mansfield ble tildelt Nobelprisen i medisin for deres oppdagelser innen avbilding ved hjelp av magnetresonans (magnetic resonance imaging, MRI). Raymond Damadian mener imidlertid at komiteen som sto bak tildelingen forsøker å omskrive historien.

Annonsekampanje
Damadian mener han har fortjent prisen mer enn Lauterbur og Mansfield. Allerede har han rykket inn svinedyre annonser avisene The New York Times og The Washington Post for å kjempe for sitt standpunkt. Mandag var det Dagens Nyheter som sto for tur, skriver AFP.

Nobelkomiteens leder Bo Angelin avviser kritikken.

- Det vil alltid være folk som føler seg oversett, sier han til AFP.

Tidlige oppdagelser
Annonsen siterer framtredende forskerer som kritiserer tildelingen og sier at Damadian allerede i 1970 gjorde oppdagelsene som førte til utviklingen av MRI-kameraer.

MRI benytter seg av magnetresonans for å skjelne ødelagte celler i kroppen. Teknikken har ført til at kreft og andre alvorlige sykdommer kan diagnostiseres på et tidligere tidspunkt.

Årets Nobelpris nevner ikke Damadians oppdagelser. Damadian argumenterer med at komiteen «velger å tildele prisen, ikke til legen eller forskeren som gjorde den banebrytende oppdagelsen, men til to vitenskapsmenn som senere gjorde teknologiske forbedringer basert på oppdagelsen».

Nobelkomiteens formann sier imidlertid at de står fast ved årets tildeling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.