RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gislenes liv vil bli spart

(AFP PHOTO/HO/AL-JAZEERA (Scanpix))
Sist oppdatert:
De franske journalistenes liv vil bli spart, sier lederen for en irakisk organisasjon som er i kontakt med kidnapperne til avisen Le Monde.

Den franske avisen har vært i kontakt med lederen for en irakisk organisasjon som er medlem av den irakiske al-Dolaimi-stammen. Stammen har vært avgjørende i å forhandle fram løsningen på andre gisselkriser.

Lederen for Ligaen for forsvaret av det irakiske folks rettigheter, Mozhar al-Dolaimi, sier til Le Monde at han har lyktes med å komme i kontakt med kidnapperne og har fått til en «prinsippavtale» om at journalistene Christian Chesnot og Georges Malbrunots liv vil bli spart.

Framme i Bagdad
Departementsråden i det franske utenriksdepartementet ankom Bagdad mandag formiddag. Han skal hjelpe den franske ambassaden i Irak med å få til en løsning på gisselfloken.

Den franske utenriksministeren Michel Barnier ankom Kairo natt til mandag etter lange krisemøter i Frankrike søndag. Barnier har ifølge Le Mondes kilder blant annet snakket med sjefen for Egypts mektige og innflytelsesrike etterretningstjenester, Omar Suleiman.

Loven består
En gruppe som kaller seg Iraks islamske hær har holdt de franske journalistene fanget i ti dager. Gruppen sier den har bortført de to journalistene som en protest mot forbudet mot bruk av hodesjal i offentlige franske skoler.

Lederen for kommisjonen som har gransket spørsmål som angår statens forhold til religionene, tidligere undervisningsminister Bernard Stasi, forsvarer den nye loven som forbyr bruk av religiøse symboler i skolen. Forbudet omfatter blant annet det islamske hodesjalet hijab, det jødiske hodeplagget kippa og store kristne kors.

- De vet godt at loven ikke vil bli opphevet. Det er kun et påskudd. Fanatikere finner alltid argumenter. Dersom det ikke var denne loven ville det ha vært noe annet, sier Stasi til Le Monde.

Kriminelle
Iraks islamske hær har ifølge den italienske avisen Corriere della Sera forbindelser til en kriminell bande som opererer i et område som ligger rundt 30 kilometer sør for Bagdad. Det er ikke sjelden at utlendinger er blitt kidnappet i dette området.

De franske journalistene ble bortført på vei til Najaf som ligger sør for Bagdad.

- De kriminelle gjengene tar seg av selve kidnappingene, og deretter selger de sine utenlandske gisler til terroristene, skriver avisen.

Italiensk etterretning har identifisert flere av medlemmene av gruppa som også sto bak kidnappingen og drapet på den italienske journalisten Enzo Baldoni, skriver avisen videre.

Italiensk etterretning skal ha navn på tolv av kidnapperne og bilde av fem av dem. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere