RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjorde alt for å ydmyke oss

(EPA/Scanpix)
Nylig ble han løslatt etter 741 dager i amerikansk fangenskap i Guantanamo-leiren på Cuba. Nå anklager dansken amerikanerne for tortur og mishandling.

Slimane Hadj Abderrahmane, som har dansk mor og algerisk far, ble tatt til fange av amerikanske soldater i Tora Bora-fjellene øst i Afghanistan i desember 2001.

Nå forteller 30-åringen sin historie til avisa Politiken, i et intervju der han både snakker om sin religiøse og politiske oppvåkning, om beslutningen om å reise til Afghanistan og om opplevelsene i amerikansk fangenskap.

Tortur og ydmykelse
Etter lengre tids press fra danske myndigheters side gikk USA til slutt med på å løslate Slimane Hadj Abderrahmane fra fangenskap, mot løfte om at det danske overvåkingspolitiet (PET) holder et øye med ham.

Abderrahmane forteller om tortur, og beskriver overgrepene som verst under tiden i en amerikansk fangeleir i Kandahar i Afghanistan.

30-åringen sier han ble kledd naken, ydmyket og fotografert, på samme måte som verden har sett på bildene fra Abu Ghraib-fengselet i Irak. Han forteller også om slag og spark, og om amerikanske soldater som moret seg over kjønnsorganet hans mens han satt naken og fastlenket i et militærtelt.

- Amerikanerne gjorde alt for å ydmyke oss. Hvorfor skulle vi ellers sitte nakne i et telt? Hvorfor skulle de slå og barbere meg i strid med min religion? Fordi dette var en psykisk kamp, sier den tidligere fangen til Politiken.

Som dyr i bur
Etter overføringen til Guantanamo tok mishandlingen en annen form, forteller Slimane Hadj Abderrahmane.

- Jeg kan godt forstå at USA, etter det som skjedde 11. september 2001, følte seg tvunget til å ta krigsfanger. Jeg kan også godt sette meg inn i at det kan være vanskelig å finne beviser i Afghanistan, og at sakene derfor kan ta lang tid, sier han.

- Men hvorfor behandlet de oss fanger som dyr? På Cuba fikk vi ikke engang en celle. Vi fikk et bur med mindre plass en man gir en eksotisk fugl i Zoologisk Have, fortsetter han.

Avviser kritikk
Da 30-åringen til slutt fikk besøk av utsendinger fra danske myndigheter i Guantanamo-leiren, hevder han å ha fortalt om overgrepene.

Dette benekter Danmarks utenriksminister Per Stig Møller, som avviser kritikken fra opposisjonen om at mer burde ha vært gjort for å få Slimane Hadj Abderrahmane løslatt.

- Dansken var den første europeer på Guantanamo-basen som USA løslot, sier Møller i en pressemelding.

- Vi valgte effektivt bilateralt diplomati og konstruktiv dialog, framfor konfrontasjon, sier Møller som ut over dette ikke vil kommentere 30-åringens historie, som om kort tid kommer i bokform.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere