RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjør opprør!

Sist oppdatert:
Al-Qaidas nestleder oppfordrer til opprør i en ny video.

SE VIDEO (gratis)

Ayman al-Zawahri, ofte omtalt som «al-Qaidas nestleder», dukket torsdag opp i en nye video.

Videoen ble lagt ut på et islamistisk nettsted der slike meldinger fra al-Qaida og andre militante grupper også tidligere har dukket opp. Den ble først rapportert av IntelCenter, en bedrift som jobber på vegne av amerikansk etterretning.

- Jeg kaller muslimer i Kabul spesielt og Afghanistan generelt til å gjøre opprør mot de vantro styrkene som invaderer muslimenes land, sier al-Zawahri i den tre-fire minutter lange videosnutten.

Kabul-opprør
I båndet henviser han til opprøret i Kabul i slutten av mai, og båndet ser ut til å være laget dagen etter. Al-Zawahri nevner ikke drapet på lederen for al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Zarqawi ble drept i et amerikansk bombetokt nord for Bagdad 7. juni.

Forrige uke begynte «Operation Mountain Thrust», der mer enn 10.000 afghanske, britiske, kanadiske og amerikanske styrker blir satt inn i fire provinser sør i Afghanistan for å knuse den militante motstanden i landet. Mer enn 600 mennesker, de fleste av dem militante aktivister, har blitt drept siden mai.

Guantanamo
På lydbåndet nevnte også al-Zawahri påstandene om den påståtte Koran-skjendingen ved amerikanske fangeleire i Afghanistan og Guantanamo Bay, Cuba. Han trakk også frem det han omtalte som fornærmelser mot muslimer i Danmark, Frankrike og Italia.

Det har vært en sterk økning i tallet på slike beskjeder fra sentrale al-Qaidaskikkelser den siste tiden. Osama bin Laden har kommet med tre opptak i år, og dette er altså det sjette lydbåndet fra al-Zawahri.

Det er antatt at Bin Laden og al-Zawahri skjuler seg i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere