RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjør Somalia til nytt Irak

Sist oppdatert:
Nestlederen i al-Qaida oppfordret fredag somaliske islamister til å gjennomføre en geriljakrig lik den i Irak mot etiopiske styrker.

Etiopia har de siste to ukene støttet Somalias midlertidige regjering i kampen mot islamistene i den islamske rettsunionen. USA og Etiopia har lenge sagt at det er forbindelser mellom rettsunionen og al-Qaida. Islamistene selv avviser disse anklagene.

- Martyrer
- Dere må overfalle, bombe angripe og gjennomføre martyrkampanjer så dere kan utrydde dem, sier al-Zawahri, Osama bin Ladens samarbeidspartner, i meldingen til somaliske islamister, ifølge Reuters.

- Slik det skjedde i Irak og Afghanistan, da verdens sterkeste makt ble beseiret av kampanjene til mujahedinstyrker på vei til himmelen, slik skal også dens slaver bli slått i det muslimske Somalia.

Sharia
Lydopptaket ble postet på nettstedet til en militant islamistgruppe. Autentisiteten til lydopptaket kunne ikke umiddelbart bli bekreftet av Reuters, men korrespondenter som kjenner Zawahris stemme trodde den tilhørte al-Qaidatoppen.

Islamistene, som tok kontroll over hovedstaden Mogadishu i juni og innførte sharialovgivning sør i landet, forlot hovedstaden forrige uke da etiopiske styrker og regjeringssoldatene nærmet seg.

USA
USA støtter Somalia og Etiopia med krigsskip utenfor kysten av Somalia. Hundrevis av islamistiske militsfolk skal fredag være omringet sør i landet, melder AP.

En amerikansk diplomat sier til AP at hun håper fredsbevarende soldater fra regionen vil kunne være på plass i slutten av måneden. Somalias innenriksminister sa torsdag at tusenvis av islamistiske krigere fremdeles holder seg skjult i hovedstaden.

Flukt
- Vi håper de enten vil bli omringet eller drept av våre styrker, sier den somaliske regjeringstalsmannen, Abdirahman Dinari, til AP.

Han sier noen av de militante aktivistene prøver å unnslippe til sjøs, men av amerikanske marinestyrker er satt inn i området for å stanse dem.

Al-Qaida
Tre al-Qaidaaktivster etterlyst for angrepene mot amerikanske ambassader i Øst-Afrika i 1998 er antatt å være lederskikkelser i rettsunionen. Islamistene nekter selv for enhver forbindelse til al-Qaida.

Kenya har stengt sine grenser i frykt for at militante skal flykte inn i landet. FN sier dette gjør at tusenvis av flyktninger nær grensa er ute av stand til å søke tilflukt i Kenya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere