*Nettavisen* Nyheter.

- Guantanamo-fanger bør løslates

Foto: Scanpix/Reuters

FN oppfordrer USA til å løslate eller stille fangene på Guantanamo for retten.

17.02.06 10:07

Fangene som sitter i arrest på Guantanamo Bay på Cuba bør løslates eller stilles for retten, mener FN. De har kommet med en ny rapport om USAs fangehold på Guantanamo, melder Reuters.

Den 54-sider lange rapporten kom torsdag og oppsummerer etterforskning som er utført av fem FN-eksperter. De oppfordrer den amerikanske regjeringen til å stenge fengselet Guantanamo Bay og til å unngå handlinger som innebærer «tortur eller ondskap, umenneskelige eller ydmykende behandling».

Men USAs FN-ambassadør i Geneve, Kevin Moley, svarte at etterforskningen hadde tatt lite hensyn til bevismateriale fra USA og at de fem FN-ekspertene avviste en invitasjon til å besøke Guantanamo.

- Det er særlig ufordelaktig at de spesielle rapportene avviser en invitasjon og at deres uredigerte rapport ikke reflekterer den personlige kunnskapen som dette besøket kunne ha gitt, skrev Moley i et svar i slutten av rapporten.

USA avviser rapporten
Scott McClellan, talsmann for Det hvite hus, avviser rapporten som ”et oppkok” av tidligere beskyldninger skapt av advokater som han påstår tar side med noen av fangene.

- Dette er farlige terrorister vi snakker om. Vi vet at al-Quaida er trent i å prøve å spre falske beskyldninger, sier McClellan til den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera.

I dag blir rundt 490 menn blir holdt fanget i Guantanamo. FN-rapporten er støttet av generalsekretær i FN Kofi Annan, som oppfordret USA til å stenge fengselet så snart som mulig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.