RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Guantanamo-selvmord er jihad

- Selvmordsforsøkene og sultestreikene ved fangeleiren på Guantanamo er et forsøk på å undergrave krigen mot terror, sier kommandanten ved leiren.

- Fangene ser på dette som jihad. De forsøker å finne måter de kan fortsette kampen må, sier admiral Harry Harris til AP. Han er kommandant ved den amerikanske fangeleiren sørøst på Cuba.

- De gjør dette med sultstreik og å ta overdose med medisiner. Og nå har de lykkes i å ta livet av seg.

Tre fanger, to saudiarabiere og en fra Jemen, begikk selvmord i sine fengselsceller 10. juni.

Harris mener dødsfallene og andre selvmordsforsøk er samkjørte forsøk på motstand, ikke desperate handlinger utløst av det å sitte fengslet på ubestemt tid.

- Jeg tror dette har mindre med lengden på fengslingen å gjøre. Det handler mer om at de fortsetter å kjempe sin kamp. Jeg tror det store flertallet av fangene gjør motstand mot oss, sier han.

Tre fanger, to saudiarabere og en fra Jemen, begikk selvmord i sine celler 10. juni. USAs president George W. Bush sier han ønsker å stenge fangeleiren, men at han nå søker råd fra landets høyesterett. Det kan hende høyesterett vil felle dom om hvorvidt militærdomstolene Bush har beordret er legitime allerede onsdag, melder AP.

Flere europeiske land og menneskerettighetsgrupper har krevd at Guantanamo skal stenges. Omkring 450 mennesker mistenkt for tilknytning til al-Qaida eller Taliban holdes fanget ved leiren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere