*Nettavisen* Nyheter.

- Gutteklubben grei foran Stortinget

Demonstrasjoner mot G8-møtet også i Norge.

07.07.08 23:11

Demonstranter i både inn- og utland viser sin misnøye over at G8-landene møtes i Japan.

- Det er likegyldig om G8 gjør noe bra eller dårlig, sier Knut Hjelleseth i «Slett Ulandsgjelda» til Nettavisen.

- De har ikke legitimitet, de har ikke noe mandat. De er bare gutteklubben grei - pluss Merkel.

Klima vs. fattigdom
G8-landene har mandag blant annet hatt samtaler for hvordan de kan løse mat- og klimakrisen i verden.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret i en tale verdens ledere til å komme til enighet, for å unngå at klimaproblemene setter utviklingen i verdens fattige land i revers.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har en tendens til å tro at klimaforandringer er noe som kommer i fremtiden. Det er det ikke. Vi ser det nå, først og fremst i Afrika, at tørke og skiftende værmønstre hindrer FNs mål om å redusere fattigdom, til BBC.

Sanksjoner eller ei
I tillegg har flere av medlemslandene tatt opp stigende oljekostnader og Zimbabwe som temaer flere bekymrer seg over.

- Sør-Afrika ønsker en avtale mellom president (Robert Mugabe) og opposisjonen, og jeg er enig. Sanksjonene kan ha en negativ effekt, sa Italias presidiet Silvio Berlusconi, og viste til at andre afrikanske nasjoner frykter at sanksjoner kan føre til borgerkrig i Zimbabwe, melder Reuters.

Tidligere har både G8 og andre deler av den vestlige verden snakket om å øke bruken av sanksjoner mot landet som har vært preget av vold etter den fuskanklagede presidentvalget i mars.

Vil presse USA
Møtets første dag ble avsluttet med forsøk på å komme frem til løsninger slik at USA og president George W. Bush til å gå med på skrive under på en avtale om å redusere utslipp av klimagasser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bush er under sterkt press fra EU og Japan, men den amerikanske presidenten har sagt han ikke vil snakke om eksakte tall, så lemnge India, Kina og andre store, forurensere binder seg til samme avtalen.

Japans statsminister Yasou Fukuda har uttalt at han håper toppmøtet skal dreie seg om klimaforandringer.

- Holdes utenfor
For å unngå uroligheter har myndighetene i Japan utplassert 20.000 politimenn for å holde kontroll på demonstranter. De norske demonstrantene ble ikke møtt av lignende politiopprustning da de mandag stilte seg opp utenfor Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hjelleseth og andre demonstranter fra til sammen seks ungdomsorganisasjoner demonstrerte mot det de sier er G8-landenes selverklærte verdenslederskap.

- De åtte er ikke valgt til verdens ledere, og de forsøker etter beste evne å holde andre utenfor klubben sin. Vi vil ha en felles møteplass, gjerne via FN-sporet, sier Hjelleseth, og vektlegger nødvendigheten av et åpent fora.

- Vi demonstrerer mot at resten av verden ikke er invitert med når hele verdens problemer skal løses.

G8-landene Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland og USA møtes i byen Toyako på den japanske øya Hokkaido denne uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.