RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Guttene gikk ned rundt to kilo mens de satt fanget i grotten


FÅR ROS: På dette bildet fra grotten 3. juli ser vi Adul Sam-on (til høyre). Han er født i Myanmar, men oppfostret i Thailand. Adul Sam-on får ros for måten han opptrådte mens guttene satt fanget i grotten og da redningsaksjonen begynte. Han beskrives som høflig, rolig med gode engelskkunnskaper.
FÅR ROS: På dette bildet fra grotten 3. juli ser vi Adul Sam-on (til høyre). Han er født i Myanmar, men oppfostret i Thailand. Adul Sam-on får ros for måten han opptrådte mens guttene satt fanget i grotten og da redningsaksjonen begynte. Han beskrives som høflig, rolig med gode engelskkunnskaper. Foto: Handout (AFP)
Sist oppdatert:
Etter 17 dager innesperret i en grotte er guttene og treneren endelig fri, men oppholdet har kostet dem noen kilo.

De tolv guttene og deres trener på fotballaget Moo Pa gikk ned rundt to kilo hver i vekt i snitt etter 17 dager innesperret i en grotte nord i Thailand. Likevel betegnes tilstanden som god både fysisk og psykisk. Det forteller en talsmann for lokale helsemyndigheter onsdag, ifølge Reuters.

Det var jubel og lettelse i Thailand da de siste fra gruppen ble reddet ut av Tham Luang-grotten nær grensen til Myanmar tirsdag. En hel verden har fulgt med på dramaet.

Les også: Vurderte å invitere guttene til Norway Cup: - Kanskje neste år

Les også: Gratulasjoner strømmer inn etter at grottedramaet i Thailand er over

Gjennomgår helsesjekk

Guttene og treneren ble fløyet med helikopter de 70 kilometerne til sykehuset der de ble gjenforent med resten av gruppen. Gruppen holdes isolert fra omverdenen på sykehuset mens de gjennomgår helsesjekk og får behandling for å komme til hektene igjen.

- Slik vi vurderer det, er guttenes tilstand god, og de er ikke stresset. Barna ble tatt godt vare på inne i grotten. De fleste av guttene gikk ned rundt to kilo, uttalte en talsmann for helsedepartementet i Thailand, Thongchai Lertwilairattanapong til reportere ifølge Reuters.

GLEDE OG LETTELSE: Frivillige på pressesenteret i Mae Sai-distriktet jubler etter nyheten om at alle guttene og fotballtreneren er reddet ut.

Frykter smitte

Sykehuset tar sine forholdsregler av frykt for at guttene skal bli påført smitte i den tilstanden de nå er i. Foreldrene til de fire guttene som ble reddet ut søndag har fått besøke barna sine, men måtte ha på seg beskyttelsesutstyr og stå to meter unna.

Ifølge Thongchai hadde en av guttene som ble reddet ut tirsdag lungebetennelse.

Guttene som ble hentet ut søndag kan nå spise vanlig mat og gå omkring, mens de som ble berget mandag og tirsdag, fortsatt spiser grøt.

Det var etter fotballtrening 23. juni at gruppen tok seg inn i grotten. Der ble de fanget da grotten ble oversvømt etter kraftig nedbør. 

Ryddet opp da pumpene sviktet

Bare timer etter at de siste guttene var hentet ut tirsdag kveld, sviktet pumpene som i over en uke hadde arbeidet med å pumpe vann ut av grotten, melder NTB.

Ifølge avisa The Guardian hørte de som jobbet ved kammer tre i grotten, plutselig roping fra lenger inne da de som var der, brått måtte ta seg opp på tørr grunn for å unngå vannet som plutselig steg.

Mange dykkere og arbeidere var fortsatt inni grotten, i fullt arbeid med å rydde opp i alt utstyret som var fraktet inn i for å gjennomføre redningsaksjonen. De tre dykkerne og legen som hadde vært hos guttene de siste dagene, var nettopp kommet ut da pumpene sviktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere