- Hadde det fint på Guantanamo

Foto: (Scanpix/AP Photo/Noor Khan)

- De gav meg frukt og engelskundervisning. En 15 år gammel afghaner som satt fengslet på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba sier han ble godt behandlet av amerikanerne.

08.02.04 12:17

En rekke menneskerettsorganisasjoner og regjeringer verden over har kritisert behandlingen fangene på basen får, men Mohammed Ismail Agha påstår at oppholdet i leiren ikke var noen stor belastning for ham.

Fikk undervisning
- De sørget for at jeg hadde det bra på Cuba. De var snille mot meg og ga meg engelskundervisning, sier han i et intervju gjengitt i den britiske avisen The Daily Telegraph.

- I begynnelsen var jeg ulykkelig. I to-tre dager etter at jeg kom til Cuba var jeg forvirret, men senere var amerikanerne veldig snille mot meg. De ga meg god mat med frukt, og vann til renselse og bønn. De tok til og med bilder av oss alle sammen før vi dro, sier Mohammed, som imidlertid ikke regner med å kunne fortsette studiene.

- Jeg er for fattig til det. Jeg må se meg om etter arbeid, sier han.

Den afghanske tenåringen ble tatt til fange i november 2002.

- De spurte meg om jeg var Taliban. Jeg svarte "nei, jeg er uskyldig" . Jeg trodde de kom til å løslate meg, men i stedet ble jeg satt på et fly, forteller Mohammed Ismail Agha.

- Stjal 14 måneder
Han kritiserer likevel amerikanerne for å ha brukt ti måneder på å kontakte foreldrene hans for å forsikre dem om at han var i live.

- De stjal 14 måneder av mitt og familien min sitt liv. Jeg var totalt uskyldig; bare en fattig gutt som lette etter arbeid, sier han.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.