*Nettavisen* Nyheter.

- Hæren setter opp piggtrådsperringer rundt Mursi

Foto: HANDOUT

03.07.13 21:36

Den egyptiske hæren utplasserer store panserstyrker i Kairo. Hæren setter også opp piggtrådsperringer i området hvor president Mohamed Mursi befinner seg.

Piggtrådsperringer settes opp rundt militæravdelingen der president Mohamed Mursi oppholder seg, melder nyhetsbyrået Reuters med henvisning til øyenvitner.

Samtidig tar pansrede kjøretøyer og personellkjøretøyer stilling nær Rabaa Adaweya-moskeen, hvor titusener av Mursi-tilhengere er samlet for å vise sin støtte til presidenten.

Ifølge øyenvitner er utplasseringen av styrkene et forsøk på å forhindre at Mursi-tilhengerne flytter seg videre til en demonstrasjon ved presidentpalasset.

Hæren sier i en uttalelse at den er i ferd med å sikre området og benekter meldinger om at de angriper presidentens tilhengere.

– Den egyptiske hæren tilhører alle egyptere, heter det i uttalelsen.

Reiseforbud
Egypts sikkerhetsstyrker innførte onsdag kveld reiseforbud for president Mohamed Mursi og andre islamistiske toppledere.

Samtidig meldte Mursis nasjonale sikkerhetsrådgiver at et militærkupp var i gang.

– For Egypts skyld og den historiske nøyaktigheten, la oss kalle det som skjer for dets rette navn: et militærkupp, skriver sikkerhetsrådgiveren Essam El-Haddad på sin Facebook-side.

– Mens jeg skriver disse linjer, er jeg fullstendig klar over at det godt kan bli de siste linjene jeg skriver på denne siden, føyer han til.

Fordømmer
El-Haddad fordømmer kuppet, som han mener vil bety at liv vil gå tapt.

– På denne dagen og i denne tid kan man ikke lykkes med noe militærkupp uten betydelige blodsutgytelser, ettersom man er stilt overfor en betydelig folkelig kraft, skriver El-Haddad.

Han regner med at hæren og politiet vil fjerne Mursis tilhengere fra gatene med makt.

Titusener av egyptere, både Mursis tilhengere og motstandere, befant seg onsdag kveld i sentrum av Kairo, både på Tahrirplassen og i andre områder av hovedstaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nariman El-mofty

Husarrest?
Mursi er ifølge egyptisk TV satt i husarrest, men dette er ikke bekreftet. En av hans medarbeidere sier at presidenten oppholder seg i bygningene til republikanergarden og at han fortsatt arbeider derfra. Det er imidlertid uklart om han kan forlate stedet og vende tilbake til presidentpalasset, ifølge Mursis kommunikasjonsrådgiver Yasser Haddara.

Han føyer til at Mursis budskap til alle egyptere er at de skal motstå militærkuppet, men at de skal gjøre det med fredelig midler, ikke vold, verken mot politi, soldater eller andre.

Siste saker om krisen i Egypt:

- Tilbyr å danne en samlingsregjering

Brorskapet nekter å møte Egypts generaler

- Militæret overtar makten i Egypt

Hæren omringer statlig TV i Egypt

Brorskapet nekter å møte Egypts generaler

Omringet TV-hus
Tidligere onsdag kom det melding om at pansrede militære kjøretøy hadde omringet TV-huset i Kairo og at ansatte som ikke jobbet med direktesendingene, hadde forlatt bygningen.

Det er også kommet meldinger om at regjeringskontorene er okkupert av statsansatte og at statsminister Hisham Kandil nektes adgang.

Militæret varslet mandag at de ville gripe inn hvis Mursi ikke hadde greid å løse den politiske krisen innen 48 timer. Onsdag klokka 16.30 gikk fristen ut. Den første timen kom det ingen meldinger fra verken militæret eller Mursis allierte, men deretter begynte meldingene om kuppet å strømme inn fra ulike kilder.

Samlingsregjering
Like før hadde Mursi tilbudt seg å danne en samlingsregjering som en løsning på krisen, men verken hæren eller opposisjonen reagerte på utspillet.

Tidligere onsdag avslo Mursi og det islamistiske regjeringspartiet en invitasjon til å delta på et møte med den militære ledelsen, samtidig som det ble meldt at opposisjonens forhandler Mohamed ElBaradei satt i møte med forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, som også er forsvarsminister.

Det råder stor usikkerhet om hva som vil skje videre utover kvelden. Foreløpig har det ikke kommet noen erklæring fra de væpnede styrker, slik mange på forhånd hadde ventet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.