- Hamas gjemmer seg på Shifa-sykehuset

Foto: MAJED HAMDAN (AP)

Israelsk etterretning tror Hamas-ledere gjemmer seg på Shifa-sykehuset.

12.01.09 09:32

Høytstående Hamas-tjenestemenn gjemmer seg i en «bunker» i kjelleren på Shifa-sykehuset i Gaza by, tror israelske etterretning, skriver den israelske avisen Haaretz.

Den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid befinner seg på Shifa-sykehuset og avviser denne påstanden.

- De ryktene har gått i en uke eller to, og jeg vet ikke hva vi skal si om det. Her er det ingen Hamas-styrker og Hamas-fightere. De eneste som er bevæpnet er sykehusvaktene. Men hvis det å være medlem av partiet Hamas anses som å være terrorist, så kan det godt være at det er noen her. Men vi observerer ingen, sier Bjørklid til Nettavisen.

Shifa, som er det største sykehuset på Gazastripen, ble bygget da Gaza var under Egypts herredømme før 1967.

- Jeg kjenner dette sykehuset ganske godt og har jobbet her i mange år, og skjønner ikke hvordan de skal klare å bygge en bunker under sykehuset i all hemmelighet. Om de skal finne på å bombe sykehuset på grunn av dette, vet man jo ikke, sier Bjørklid som frykter det verste.

284 barn drept
De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse reiste fra Gaza lørdag etter å ha tilbrakt elleve dager på Shifa-sykehuset. Legene ble avløst av Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø.

- Vi er faktisk ved godt mot og moralen er god, men folk begynner å bli veldig slitne, så det passer bra at det kommer inn internasjonalt medisinsk personell, sier Bjørklid.

Tallene på drepte var søndag ettermiddag 883. 284 barn er blant de drepte, opplyser Bjørklid. I tillegg er 4057 palestinere skadd.

- Kvinner og barn utgjør femti prosent av de skadde og drøye 40 prosent blant de døde, sier Bjørklid.

Trapper opp offensiven
Israel fortsetter krigen på Gazastripen på 17. dag og bekrefter at de har sendt reservestyrker inn til krigssonen. Men de avviser at dette er en del av en ny fase i krigføringen.

Statsminister Ehud Olmert uttalte i helgen at de nærmer seg de militære målene og vil fortsette offensiven.

Israel har trappet opp offensiven og har de siste dagene rykket inn med bakkestyrker mot Gaza by.

- Så vidt meg bekjent så har de ikke vært i Gasa sentrum. Etter lyden å dømme så trekker de inn når mørket faller, for de har jo nattkikkert, men så er de ute igjen før det blir lyst, sier han.

Ifølge noen meldinger skal det være fremskritt i forhandlingene mellom Hamas og egyptiske myndigheter i Kairo. Spesialutsending til Midtøsten Tony Blair ankommer Kairo mandag for å delta i samtalene, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag