RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Forskningssjef i FAFO, Jon Pedersen.
Forskningssjef i FAFO, Jon Pedersen. Foto: Hedda Flatø (TV 2 Nettavisen)

- Hamas gode i forhandlinger

Sist oppdatert:
- Hamas kan være bedre som fredspartner i forhandlinger med israelerne enn det Fatah har vært, mener forsker.

Hamas’ valgseier i de selvstyrte palestinske områdene i forrige uke var et sjokk for resten av verden. Til tross for gruppens militante trekk og uforsonlige holdning til Israel, tror forskningssjef Jon Pedersen ved Fafo at en Hamas-regjering kan gi større muligheter for fremskritt i fredsforhandlinger med israelerne enn slik det har vært med Yasser Arafats parti Fatah ved roret.

- Selvstyremyndighetene og Arafat vinglet helt vannvittig i forhandlingene. Det var vanskelig å vite hvor man hadde dem, og hvor smertegrensen deres egentlig gikk. I en slik forhandlingssituasjon presset Israel naturlig nok så mye de kan, sier han til TV 2 Nettavisen.

Støtte i befolkningen
Med Hamas-representanter som er helt tydelige på hva de kan og ikke kan gå med på, vil det både være lettere å gjøre avtaler, og avtalene vil i større grad bli respektert av palestinerne, mener han.

- Hvis man har en palestinsk side som er helt klar, er det lettere å få til forhandlingsløsninger. Avtalene vil ha mer støtte i den palestinske befolkningen når de tror på at representantene deres faktisk har gjort sitt beste, sier Pedersen.

- Forsiktig Bush
USA og EU var etter valget raskt ute med å kreve at Hamas måtte anerkjenne Israel, og truet med bistandskutt og internasjonal isolasjon dersom de nye lederne ikke føyer seg. Pedersen synes reaksjonene, spesielt fra USA, har vært mildere enn forventet.

- Bush og den amerikanske regjeringen har vært mye mer forsiktige i uttalelsene sine enn det man skulle tro. Det er for eksempel ikke satt noen tidsfrister eller stilt noen klare krav. De har kjørt en mye tøffere linje for eksempel i forhold til Iran, påpeker Pedersen.

Han tror Hamas vil la være å svare på utfordringene, ved at de kan markere et skille mellom Hamas som organisasjon og regjeringen de innsetter, og at regjeringen ikke vil nekte å anerkjenne Israel. En slik regjering tror han USAs administrasjon vil være villig til å forholde seg til.

Kattepine
Et problem for Fatah da de satt i regjering, var at de ikke hadde kontroll over voldelige palestinske grupper, og dermed ikke hadde makt til å imøtekomme israelske krav om at volden måtte stoppes. Heller ikke Hamas står i en enkel situasjon når det gjelder de mange ulike væpnede gruppene i områdene.

- Sikkerhetsstyrkene har hittil vært underlagt Fatah, og består derfor av Hamas-motstandere. Martyrbrigaden al-Aqsa, som er del av Fatah-bevegelsen, kan ønske å demonstrere at det ikke blir orden i de palestinske områdene selv om Fatah ikke lenger sitter med makten. Islamsk hellig krig, som har stått bak flere angrep mot Israel den siste tiden, var motstandere av at Hamas stilte til valg og er for en fullstendig kompromissløs politikk i forhold til Israel, forteller Pedersen.

- Hamas står overfor en skikkelig kattepine: Rent fysisk har de mulighet til å undertrykke disse gruppene, men det vil svekke legitimiteten deres. De kan tvinges inn i samme balansegang som Fatah har slitt med, slår han fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere