RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hammarskjöld kan ha blitt skutt

Sist oppdatert:
Norsk generalmajor mener FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld kan ha blitt skutt og drept i 1961.

Den offisielle historien er at Hammarskjöld døde da flyet han satt i styrtet i Kongo i 1961. Det er ikke hele sannheten, mener generalmajor Bjørn Egge (87). Han har snakket med Aftenposten i forbindelse med 100-årsjubileet for Hammarskjölds fødsel.

- Sterke krefter har i alle år forsøkt å mørklegge sannheten rundt Hammarskjölds skjebne, sier Egge til Aftenposten.

Egge var på spesialoppdrag for FN i området da flyet styrtet, og på hospitalet i Ndola fikk han som første FN-offiser se liket av Hammarskjöld.

Retusjerte bilder
- Han var ikke forbrent som de andre 16 omkomne fra flyet, men hadde et rundt hull i pannen. På bilder tatt av liket er imidlertid dette hullet i pannen retusjert bort. Jeg har alltid spurt meg selv hvorfor dette ble gjort. Likeledes er obduksjonsrapporten fjernet fra sakens dokumenter. Igjen spør jeg hvorfor? sier Eggen til Aftenposten.

Påstanden om at Hammarskjöld ble skutt og drept er ikke ny. Blant annet har forskningen til dr. philos. Bodil Katarina Nævdal i Uppsala underbygget påstanden. To kommisjoner har undersøkt dødsfallet, uten å finne bevis for noe slikt, skriver Aftenposten.

Fikk Nobels fredspris
Også årsaken til flystyrten er omdiskutert. Teorier går ut på at flyet kan ha blitt skutt ned, gått tom for bensin eller styrtet på grunn av en feil piloten gjorde, skriver Associated Press.

Hammarskjöld var FNs andre generalsekretær og en av Sveriges fremste diplomater. Han er den eneste som har mottatt Nobels fredspris etter sin død.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere