*Nettavisen* Nyheter.

- Han beskytter narkobaronene!

Foto: (Michel Euler/Ap/Scanpix)

Storparten av heroinen på norske gater er fra Afganistan. Nå beskyldes presidenten for å støtte eksporten.

25.07.08 10:33

Til tross for at USA og Europa bruker flere milliarder kroner på å bekjempe opiumdyrkingen i Afganistan, har verdens største produsent av råstoffet til Heroin aldri eksportert så mye narkotika som de gjør nå.

Thomas Schweich var USAs koordinator for arbeidet med å bekjempe narkotika i Afganistan intill juni i år. Han mener president Hamid Karzai må ta mye av skylden.

Han sier presidenten motarbeider arbeidet med å få kontroll på narkotikaproblemet, og at han gjør det for å sikre makt og gjenvalg i 2009.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kynisk spill
I en artikkel i New York Times beskriver Schweich hvordan den afganske presidenten i 2007 satte vestlige makter opp mot hverandre for å kunne beholde inntektene og makt gjennom å holde sin beskyttende hånd over en del av narkotikaproduksjonen i landet:

- Karzai spilte alle opp mot hverandre. USA brukte flere milliarder dollar på å utvikle infrastruktur, USA og de allierte bekjempet Taliban og Karzais venner kunne bli stadig rikere på narkohandelen. Samtidig kunne han skylde på vesten for alle problemer, og i 2009 kan han bli valgt for en ny periode.

Schweich har også beskylt den afganske presidenten for å tillate korrupsjon og at presidenten aktivt har jobbet mot rettslig forfølgelse av afganere som har vært sentrale innen landets narkotikaproduksjon og -smugling.

- Poppy-dyrkingen (valmuedyrkingen, red.anm.) er nå på rundt 200.000 mål. Det er den største narkoavlingen i historien, sier Schweich til BBC.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Avviser beskyldninger
Men til tross for at tallenes tale rundt produksjon av narkotika i Afganistan bare peker oppover, hevder Karzai at han og hans regjering har gjort alt som står i deres makt for å bekjempe problemet.

- Ingen har gjort det så bra som oss de siste syv årene i anti-narkotikaarbeidet, sier Karzai til reportere.

Ifølge ham selv har afganske myndigheter gjort slutt på eller sterkt redusert produksjonen av narkotika i mer enn halvparten av landets provinser.

- At produksjonen har blitt konsentrert i fem eller seks provinser forandrer ikke det faktum at Afganistan har et massivt opiumproblem, sier Schweich til BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.