*Nettavisen* Nyheter.

- Han ble presset

Foto: Mikhail Metzel (AP)

Presidentens nære venn sier til Nettavisen at en journalist presset etterforskningsleder til å fortelle sannheten om flystyrten.

26.05.10 17:33

Tirsdag meldte polske medier at lederen for det polske luftforsvaret var i cockpiten rett før presidentflyet styrtet i Russland.

96 personer omkom i flyulykken i Smolensk i Russland. Store deler av den polske makteliten, inkludert Polens president Lech Kaczynski, var blant de omkomne.

Edmund Klich, som er leder for den polske etterforskningen, bekreftet overfor polsk TV tirsdag ettermiddag at general Andrzej Blasik, som var sjef for Polens luftforsvar, var inne i cockpiten rett før ulykken inntraff.

- Denne nyheten ble presentert gjennom et direktesendt TV-intervju. Etterforskningslederen ville i utgangspunktet ikke si noe om dette, men han ble presset av en journalist, og ga til slutt etter og sa at generalen var i cockpiten. Men han la også til at det ikke ble registrert noen diskusjon som kan ha forårsaket ulykken, sier Polens ambassadør til Norge, Wojciech Kolanczyk, til Nettavisen.

Kan ha presset piloten
Cockpitbesøket har gitt grobunn for spekulasjoner om at høytstående militærpersonell har presset piloten til å lande til tross for uforsvarlige landingsforhold.

- Dette er kun spekulasjoner. Det er ingen som vet nøyaktig hva som skjedde. Vi må avvente den endelige granskningsrapporten fra havarikommisjonen. På dette stadiet er det altfor tidlig å si noe om årsaksforholdet, men folk elsker å spekulere, sier ambassadøren.

- Jeg har hørt at denne typen ulykker ofte skyldes en rekke ulike faktorer. Derfor er det så komplisert, legge han til.

Les også: General var i cockpit før ulykken
Les også: Piloten kan ha blitt presset til å lande

- Ikke unormalt med cockpitbesøk
Flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, sier at cockpitbesøket ikke nødvendigvis trenger å være en direkte årsak til flyulykken. Men han utelukker heller ikke at piloten var under enormt press.

- Det trenger strengt tatt ikke å bety noen ting. Det at han har vært inne i cockpit ser jeg ikke som unormalt. Det var en militær chartertur, og de fikk i utgangspunktet et problem med at landingsforholdene var dårlige. Og at en person har vært inne i cockpit for å drøfte situasjonen, ser jeg ikke på som unaturlig. Han kan også ha vært i cockpit for å hilse på, sier Hesthammer til Nettavisen.

- Og resten vil bare være spekulasjoner. Om han har vært inne og utøvet noe press eller noe, er umulig for meg å si noe om. Men uavhengig av dette cockpitbesøket så har piloten vært under psykisk press for å gjennomføre flygingen, få fram følget og gjennomføre oppdraget, sier Hesthammer.

Hensikten med besøket i Smolensk var den viktige 70-årsmarkeringen av Katyn-massakren hvor tusenvis av polske offiserer ble drept av sovjetiske styrker under andre verdenskrig.

Mistet flygerjobben
- Men en tidligere pilot på presidentflyet ble senere nektet å føre flyet da han trosset presidentens ønske og tok en operativ beslutning om ikke å lande der presidenten ville. Dette endte med at han ikke lenger fikk fly for presidenten. Det sier litt om hvilke holdninger som har rådet, sier Hesthammer.

Polen var i sjokk og sorg da presidentekteparet og store deler av makteliten omkom brått 10. april. Ambassadør Kolanczyk sier at Polen har håndtert krisen som oppsto da det plutselig var et vakuum i den politiske eliten.

- I forhold til hverdagen så har Polen greid seg veldig bra. Krisetiltakene som ble implementert har vist seg å være veldig effektive. Heldigvis. Ingen kan forestille seg en situasjon hvor nesten hele makteliten plutselig er borte, men vi har klart oss gjennom krisen, understreker han.

Polen holder nytt presidentvalg 20. juni der blant annet tvillingbroren til den avdøde presidenten stiller som kandidat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.