RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han er Egypts nye farao

Foto: HANDOUT (Reuters)
Sist oppdatert:
Frykter presidentens erklæring vil få skrekkelige konsekvenser.

Opposisjonen i Egypt har fredag mobilisert til en stor demonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo. Foranledningen er at president Mohamed Mursi vedtok torsdag et dekret som gir ham utvidede fullmakter.

Dekretet stadfester blant annet at presidentens beslutninger ikke kan oppheves av noen myndighet - inkludert den dømmende makt. Demonstrantene anklager presidenten for å ha misbrukt tilliten til folket.

Bekymret
FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret for at den utvidede presidentmakten vil få konsekvenser for menneskerettighetene i Egypt.

- Vi er veldig bekymret for de mulige store ringvirkningene denne erklæringen vil få for menneskerettigheter og rettssikkerheten, sier talsperson Navi Pillay.

Tidligere FN-topp Jan Egeland er også bekymret for utviklingen i Egypt.

- Det er absolutt bekymringsfullt hvis det nå er en innstramming av demokratiske rettigheter for andre ved at for mye makt igjen samles hos presidenten. Det var jo det man demonstrerte mot i sin tid med den voldsomme makten som var samlet i Mubaraks presidentembete, sier Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Åpen for tolkning
President Hosni Mubarak ble tvunget ned fra makten i februar 2011 da folket gjorde opprør på Tahrir-plassen. Mubarak hadde styrt Egypt med jernhånd i flere tiår. Mursi ble valgt til president tidligere i år i Egypts første frie valg.

- Forskjellen nå er jo at Mursi ble valgt i et fritt valg i motsetning til hans forgjenger, som aldri hadde folkets tillit gjennom valg. Vi kjenner fra mange andre demokratiske systemer at det kan være en sterk presidentmakt, sier Egeland.

- Er dette dekretet et brudd på maktfordelingsprinsippet, Egeland?

- Det er veldig uklart. Dekretet er knapt og åpen for tolkning. Hvis det skulle bety at folkevalgte forsamlinger, og kanskje aller farligst at dømmende myndighet skulle få innskrenkende fullmakter, så er det jo veldig bekymringsverdig. Det gjenstår å se. Vi er kritisk avventende, sier Human Rights Watch-direktøren.

- Egypts nye farao
Tidligere leder av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og Nobels fredsprisvinner, Muhammed el-Baradai, har rettet krass kritikk mot Mursi, og omtaler ham nå som Egypts nye farao.

El-Baradie skrev på sin Twitter-konto at presidenten «har utnevnt seg selv som Egypts nye farao. Et stort tilbakeslag for revolusjonen som kan få skrekkelige konsekvenser».

- Hva tenker du om at ElBaradei omtaler Mursi som Egypts nye farao, Egeland?

- Det er for sterke ord. Det kommer da fra en motstander som da har full rett til å bruke sin ytringsfrihet.

- Mange positive tegn
- I Egypt har det vært flere bekymringsverdige forhold etter at Mursi ble valgt. Det har både vært vold mot minoriteter, terror mot kristne og politivold fra sikkerhetsstyrkene. Det er en innskrenkning av kvinners rettigheter, sier Egeland.

- Men det er altfor tidlig å avskrive våren i Egypt. Det er også mange positive tegn, så jeg er kritisk avventende og vil oppfordre det internasjonale samfunn til å presse på for menneskerettigheter og demokrati.

Kilder: BBC, Al Jazeera, Al Arabiya

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere