- Han har en IQ på 70

Foto: HO (Afp)

Likevel skulle Warren Hill henrettes med giftsprøyte tirsdag kveld.

21.02.13 21:31

Psykisk utviklingshemmede Warren Hill var 30 minutter unna den sikre død tirsdag kveld. 53-åringen, som angivelig har en IQ på 70, skulle etter planen henrettes ved giftinjeksjon i den amerikanske delstaten Georgia.

Men 30 minutter før henrettelsen skulle finne sted, fikk imidlertid Hill beskjed om at henrettelsen var utsatt på ubestemt tid. Da hadde Hill allerede fått beroligende medikamenter som skulle forberede ham på det som ventet.

I henhold til den føderale loven er det ulovlig å henrette psykisk utviklingshemmede personer i USA. Det ble slått fast i en høyesterettsdom fra 2002. Men dommen lot det være opp til hver enkelt delstat å avgjøre hva som skal til for å betegnes som psykisk utviklingshemmet.

Avslo anken
Tidligere på henrettelsesdagen hadde benådningskommisjonen, lokale høyesterettsmyndigheter og føderale høyesterett avslått anken om å stanse henrettelsen.

Det var et dommerpanel i Georgia som til slutt sørget for at henrettelsen ble avlyst. Dommerpanelet har nå avgjort at det er nødvendig å utrede saken ytterligere.

- Med andre ord, så ser det ut til at både de statlige og anklagerens eksperter er enige om at Hill faktisk er psykisk utviklingshemmet, uttalte dommerne.

Advokatene har kjempet en lang kamp for å få Hill erklært psykisk utviklingshemmet. Hill har også fått støtte fra uventet hold.

- Georgia må ikke bryte sitt eget forbud mot å henrette individer med nedsatt kapasitet, har tidligere president Jimmy Carter uttalt om saken.

Strenge kriterier
Georgia vedtok en lov mot å henrette psykisk utviklingshemmede personer allerede i 1988. Men delstaten anses for å ha de strengeste kriteriene for å bli erklært psykisk utviklingshemmet som dødsdømt fange.

I henhold til delstatsloven må dødsdømte fanger framlegge bevis, som er hevet over enhver rimelig tvil, på at de er psykisk utviklingshemmet om de skal unnslippe henrettelse.

I 1990 ble Hill dømt til døden for å ha slått i hjel en medfange. På daværende tidspunkt sonet han en livsvarig dom for drapet på kjæresten i 1986. Hun ble skutt elleve ganger.

Kilder: The Guardian, The Independent

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.