*Nettavisen* Nyheter.

- Han klarte nesten ikke å snakke

Foto: JIM YOUNG (Reuters)

Husets nye taler John Boehner brøt sammen under seierstalen.

03.11.10 11:56

Demokratene har beholdt flertallet i Senatet, mens republikanerne har fått flertall i Representantenes hus.

Flere nøkkelstater har gått til demokratenes fordel. Særlig Vest-Virginia og California har vært avgjørende for at demokratene skulle få beholde flertallet i Kongressens førstekammer. I California viser en prognose fra TV-stasjonene CNN og Fox News at den demokratiske senatoren Barbara Boxer ser ut til å ha blitt gjenvalgt.

Ifølge prognosene ved 08-tiden, ligger det an til at demokratene får 52 plasser i Senatet, mens republikanerne får 48 plasser. I Representantenes hus er fordelingen 206 til demokratene og 229 til republikanerne, melder BBC.

Les også: Kan han redde California?

Republikanernes mindretallsleder John Boehner blir etter all sannsynlighet husets nye taler (House Speaker).

Dermed må demokraten Nancy Pelosi, som ble valgt som den første kvinnelige lederen i Representantenes hus i 2006, trekke seg fra vervet når republikanerne tar over flertallet i januar måned.

President Barack Obama har allerede ringt Boehner og gratulert ham med seieren.

De to skal ha hatt en kort, men hyggelig samtale, ifølge Boehners medarbeidere, melder CNN.

Les også: Slik vil nederlaget ramme Obama

Drøftet viktige oppdager
Obama og Boehner skal ha drøftet det fremtidige samarbeidet om å fokusere på USAs viktigste oppgaver, noe Boehner har pekt ut som jobbskapning og kutt i statlige utgifter.

- I kveld er det klart hvem som er de virkelige vinnerne, og det er det amerikanske folket, sa Boehner, som trolig tar over stillingen som husets taler i januar når republikanerne tar over flertallet i Representantenes hus.

- Med sine stemmer har det amerikanske folket krevd fremskritt i Washington, sa Boehner.

Boehner tok til tårene da han talte i Washington etter at flertallet i Representantenes hus var sikret.

- Boehner begynte å gråte i talen sin, han klarte nesten ikke å snakke. Han har for vane å være veldig emosjonell, sier professor i nordamerikanske studier, Ole Moen, til Nettavisen.

Les også: - Demokratene beholder makten i Senatet
Les også: - Vi ser en ny kommende stjerne
Les også: - Kan bli det verste valget på 68 år

- 60 nye plasser
Fordelingen i Representantenes hus er ennå ikke helt klart, men ifølge CNN skal republikanerne har klart å kare til seg over 60 nye plasser, noe som er helt historisk.

Men demokratene ser ut til å holde på minst 50 senatorplasser, noe som sikrer dem flertallet i senatet.

Til tross for den republikanske bølgen som skylte over landet, klarte demokratenes flertallsleder i Senatet Harry Reid å bli gjenvalgt i Nevada. Motkandidaten var Tea Party-kandidaten Sharron Angle.

Stjerner fra Tea Party
Men andre politiske stjerner fra Tea Party-bevegelsen klarte imidlertid å sikre seg plass i Washington. Den svært konservative Tea Party-bevegelsen har kuppet to republikanske senatorplasser.

Republikaneren Rand Paul, som er sønnen av den tidligere uavhengige presidentkandidaten Ron Paul, ble valgt til senator for delstaten Kentucky. Og republikaneren Marco Rubio, som er spådd en stor politisk karriere, ble valgt som senator for delstaten Florida.

I kampen om makten i Kongressens førstekammer tok Republikanerne den første plassen fra demokratene i Indiana, og partiet ser ut til å ha beholdt sine plasser i Ohio og New Hampshire.

Republikanske Christine O’Donnell fra Delaware vil imidlertid ikke bli valgt til senator fra delstaten Delaware, ifølge CNN, til tross for at hun har hatt medvind i meningsmålingene. I stedet er det demokratiske Christopher Coons som ser ut til å vinne kampen her.

Det er til sammen hundre plasser i Senatet, som er Kongressens førstekammer. Demokratene besitter per i dag 59 av dem, hvorav 2 formelt er uavhengige, mens republikanerne har 41. I tillegg er det to uavhengige senatorer.

Det blir konkurrert om 37 plasser i Senatet i mellomvalget tirsdag.

Her er video av Boehner som gråter:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.