RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han sa det var lett å drepe

Sist oppdatert:
UPPSALA (TV 2 Nettavisen): - Helge sa at det var lett å drepe. Å trykke på avtrekkeren. Det sa Sara Svensson da hun fortsatte sin forklaring i Uppsala tingsrett i dag. Følg forklaringen minutt for minutt.

Aktor Elin Blank fortsetter i dag avhøret av Sara Svensson. I dag skal hun fortelle om skuddene i Knutby, der Alexandra Fossmo ble drept og Daniel Linde skadd. Senere vil Helge Fossmos forsvarer Ola Nordström og Svenssons egen forsvarer, Christer Söderberg, avhøre Svensson.

Retten klokka 0910:

Aktor Elin Blank:Sist uke hadde du kommet til sms du hadde fått om morgenen 19. desember, kan du fortsette?

Sara Svensson: Det sto at jeg ikke skulle stole på andre. Det sto at han ikke skulle gjøre det i sin desperasjon. Det sto at jeg skulle gjøre det (drepe de to - red.anm.). Helge hadde truet med å gjøre det om kvelden. Etter dette kom det anonyme SMSet som sa at han ikke skulle gjøre det i sin desperasjon.

Helge var veldig desperat. Helge begynte å storgråte. Han sier: Forstår du at det står om meg i smsen. At det står at jeg ikke må gjøre det. Jeg tryglet Helge om ikke å gjøre det. Helge lovet at han ikke skulle gjøre det men at jeg skulle gjøre det.

Det var egentlig forsent etter den 18. desember, men jeg hadde fått smsen og følte at det ikke var for sent. De anonyme smsene var så konkret. Han lovet at de ikke kom fra ham.

Jeg forsto at mordene var forutbestemt og at det sto på meg. Så lenge ikke jeg gjorde det så var Helge dårlig.

Jeg var så svak. Det var ingen andre jeg kunne snakke med. Jeg fikk stole på Helge og at han visste hva han gjorde

Da smsene kom ville jeg sjekke hvor de kom fra, men han sa jeg ikke kunne gjøre det fordi det ville trekke oppperksomhet mot oss.

Våpen
Aktor: Fortsatte du å lete etter våpen?

Sara Svensson: Ja jeg kom på Plattan (i Stockholm) og lette etter våpen. Men ingen ville hjelpe meg. Jeg måtte drepe to personer som jeg ikke ville drepe. Det var tungt.

Jeg traff en eldre mann fra Marokko og spurte om han kjente noen som solgte våpen. Jeg fortalte at min vennninne var i fare og trengte noe som kunne beskytte henne. Da tok han meg med på tebanen til Sødermalm og ulike steder. Han ville hjelpe meg. Jeg har vanskelig for å snakke om våpen for jeg vet at når jeg sier hans navn så angir jeg ham. Jeg er redd det vil hende meg eller min pappa noe når jeg gjør det.

Den 19. selger jeg flere fond, for jeg mistet alle pengene da noen lurte meg 18. Jeg fortsetter å lete etter våpen, og Helge blir mer intens.

I desember blir Helge mer og mer desperat. Han begynte å styre meg mer og mer på en mindre skjult måte. Han sendte smsene og skjønte at jeg ville lyde. Han ledet meg mer konkret. Ga meg mer direktiv og kunne mer åpent vise hvor desperat han var om at Alexandra og Daniel måtte dø.

Han skrev mer åpne meldinger. "Jeg håper at dette løser seg. ", skrev han

Ny frist
19. skriver han at det må skje før jul. Jeg tenker at, jaha, da har jeg noen dager igjen. Jeg klarer ikke både å tenke på å finne våpen og det jeg skulle gjøre i Knutby

Det var for mye for meg. Derfor forsøkte jeg å konsentrere meg om å finne våpen og helt stenge av hva jeg skulle gjøre i Knutby. Det vanskelige var å finne våpen.

Helge sa at det første var vanskelig, men at det andre var lett. Det var lett å drepe. Å trykke på avtrekkeren. Helge fikke meg til å forstå at å drepe var ikke vanskelig.

Jeg syntes det var vanskelig å skyte Daniel og veldig vanskelig å skyte Alexandra, men hun hadde jeg vært forberedt på så lenge. Daniel kom bare noen dager før. Jeg ville ikke skyte dem. Jeg elsket dem, jeg trodde at det var for deres skyld.

Jeg sier til Helge at jeg ikke klarer å skyte Daniel. Det må du gjøre, sa Helge

Retten klokka 0914- 0931:

Sara Svensson: Det sto i den anonyme sms-meldingen at jeg skulle gjøre det – det ville være min feil Hvis helge måtte gjøre det. Da ble jeg overbevist om at at da gjør jeg det – da dreper jeg Daniel - hvis det andre alternativet er at Helge må gjøre det. Det høres sykt ut, men Helge forteller om en drøm hvor Daniel skulle skytes.

Helge fortalte dette fordi det var riktig at Daniel skulle skytes. Helge sier at Daniel må skytes sammen med Alexandra - etter denne samtalen. Helge sier at han ikke har ikke lest de anonyme smsene, og mente han ikke hadde noe med dette å gjøre. Han hadde ingenting med saken å gjøre.

Kort tid etter dette kommer neste sms: Det er en oppfordring: Gjør både det første og det andre – du skal lykkes - det er din vei.

Aktor:Er dette rundt 19. desember?

Sara Svensson: Ja 19. eller 20 en gang. Helge hadde sagt han ikke hadde noe med dette å gjøre. Så kommer oppfordringen. Jeg tenkte mye på at jeg ikke skulle blande inne Helge.

- Ta på deg hele skylden
Vi snakket sammen – jeg sa jeg ikke ville ødelegge for forsamlingen – ville ikke ødelegge stemningen for forsalingen – for Helge og ÅW. Forsamlingen blir ikke ødelagt, sier Helge.

- Tar du på deg hele skylden selv, nøyer politiet seg med det.

Den 23. desember kommer, og jeg har lett etter våpen intensivt med alle kraft. Jeg har mange ganger vært blant folk jeg aldri skulle vært blant – alt kunne skjedd. Gråter til Helge, sier jeg er redd – jeg er ensom, redd, jeg er liten.

Helge sier han forstår men kan ikke få lov til å hjelpe meg – får ikke lov til å blande seg inn. Det er ikke hans bord.

Samme kveld får jeg vite at en mann har et våpen. Jeg ringer Helge og han blir håpefull. Han tenker nå kan det skje - natt til julaften.

Natt til julaften får jeg greie på at mannen ikke har patroner – klokken er 23 – hadde jeg fått våpen hadde jeg reist rett til Knutby og utført drapene.

Men Personen har ikke patroner – da bryter jeg sammen. Jeg legger ned all min kraft – alt bryter sammen. Går i stykker igjen.

Helge bryter også sammen – han er trist og oppgitt. Så sier han at han selv fått et anonymt sms: Står at bl.a: Det blir en tøff jul – men etter det vil det bli bra.

Jeg tenker – Helge får også et anonymt sms – jeg stolte på Helge, trodde ikke han løy.

Klokka 01.30 julaften spurte jeg Helge om jeg kan reise hjem og feire jul. Helge sier det går bra – hvis jeg fortsetter etter jul. Jeg reiser hjem og feirer julaften. Jeg var så utrolig presset. Måtte lyve overfor pappa og slektningene mine.

Nyttår siste frist
Den 27. desember reiste jeg opp igjen – måtte lyve for pappa på nytt. Jeg fortsetter letingen etter våpen – jeg følte meg så syk, hver dag levde jeg i skrekken at om en time kommer det en sms som sier: Du har ikke oppfylt ditt oppdrag – nå kommer Gud til å forlate deg.

Helge sier dette måtte skje før nyttår – det var den absolutte grense. Helge er så utrolig desperat. Hva han viser for meg i allefall – vet ikke om det er et spill – sier han er så desperat at om han ikke finner våpen, så må jeg bruke en ØKS. Jeg kjente at det ville jeg ikke klare psykisk – det går grensen.

Skulle ikke klare det – det er brutalt - det er ille. Turte ikke vise overfor Helge at jeg var psykisk svak. Sier jeg ikke klarer det fysisk.

Jeg klarer det ikke – i verste fall sier Helge at han må utføre det. Jeg må ta i øksen med mine hender - slik at mine fingeravtrykk kommer der.

Vanskelig å snakke om det – må fortelle sannheten – det jeg har opplevd – nå måtte det skje før nyttår.

Den 30. desember så får jeg tak i ett våpen, som koster 10.000 kroner – det er seks patroner. Helge er desperat – vil at det skal skje så f ort som mul ig.

Helge sender sms: Har du et våpen – så ta det hit. Men jeg behøvde å psykisk forberede meg til å utføre gjerningene. Forsøkte å utsette det overfor Helge .

Har aldri holdt i ett våpen – må testskyte – vet ikke hvordan man gjør det. Jeg sier til Helge: Det er lite patroner – kanskje jeg kunne finne flere patroner. Helge går med på det her. Helge har sagt det må skje innen nyttår.

Den 31. desember skal jeg testskyte våpnet med flere andre - da sier de andre – det er ikke et ekte våpen. Den er plugget – da bryter jeg i sammen igjen.

Forklaringen videre finner du her

Fossmos slave
Sist uke fikk retten høre Sara Svensson forklare seg om sitt forhold til pastor Helge Fossmo, og hvordan hun var hans slave.

Svensson har erkjent drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøket på Daniel Linde. Rettssakkyndige psykologer har erklært at hun har en psykisk forstyrrelse som gjør at hun har vært under Helge Fossmos kontroll. Hennes forklaring er derfor først og fremst et vitnemål mot den andre drapstiltalte i Knutby-saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere