RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix (Montasje).

- Han sto bak Lockerbie-bombingen

Sist oppdatert:
Nå har Storbritannia tatt i mot «Dødens sendebud» med åpne armer.

Muammar al-Gaddafis utenriksminister Moussa Koussa hoppet av i protest denne uken, melder BBC. Han flyktet fra Tunisia tirsdag og landet på flyplassen i Farnborough i Storbritannia onsdag.

- Han reiste hit av egen fri vilje, sier Det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Men avhoppingen kan by på politisk hodebry for Storbritannias statsminister David Cameron, som har oppfordret libyere til å vende Gaddafi ryggen.

«Dødens sendebud»
Libyere som bor i eksil i Storbritannia har døpt Koussa til «Dødens sendebud», som følge av hans rolle i likvideringen av en rekke libyske dissidenter i eksil på 1980-tallet, skriver Daily Mail.

På 1980-tallet ble Koussa utvist fra Storbritannia som spesialutsending til landet, etter å ha gitt sin offentlige støtte til drap på libyske dissidenter, samt truet med å støtte IRA dersom dissidentene ikke ble utlevert.

Han er tidligere sjef for den libyske etterretningstjenesten, og anklages for å ha førstehåndsinformasjon om drapet på en britisk politikvinne utenfor den libyske ambassaden i London i 1984.

- Hjernen bak Lockerbie
Etterretningskilder pekte ut Koussa som mesterhjernen bak bombingen av Pan Am-flyet som styrtet i Lockerbie i Skottland i 1988, skriver The Telegraph. Rundt 270 mennesker ble drept i terroraksjonen. I tillegg beskyldes Koussa for å være arkitekten bak bombingen av et fransk rutefly over Sentral-Afrika året etter. 170 mennesker ble drept i aksjonen.

Koussa skal også ha vært personen som forhandlet fram løslatelsen av Lockerbie-bomberen Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi med britiske og skotske myndigheter.

Megrahi ble løslatt av barmhjertighetsgrunner i 2009 etter å ha blitt diagnostisert med uhelbredelig kreft. Han er den eneste personen som ble dømt for Lockerbie-bombingen. Megrahi hevder selv at han er uskyldig.

Les også: - Derfor løslot vi massemorderen
Les også: Gaddafi møtte massemorderen

- MI6 presset Koussa til å hoppe av
Ifølge britiske aviser skal agenter fra den britiske etterretningstjenesten MI6 ha presset Koussa til å hoppe av. Kilder ved Statsministerens kontor Downing Street opplyser at Cameron selv måtte godkjenne avhoppingen, men avviser at Koussa har fått innvilget immunitet mot straffeforfølgelse.

- Statsministeren har oppfordret Gaddafis tilhengere til å hoppe av. Hvis regimet rundt ham raser sammen, så er det noe vi ønsker å oppfordre til. Vi må avvente og se hva som skjer videre med ham, sier en kilde, melder Daily Mail.

Gaddafis høyrehånd
Koussa har vært Gaddafis nære medarbeider i 30 år, og opposisjonen tror avhoppingen vil ytterligere svekke den libyske diktatoren.

- Han har vært Gaddafis høyrehånd i mange år og styrt etterretningstjenesten, ledet Lockerbie-forhandlingene, og styrt mange andre ting, sier talsmann for den libyske opposisjonen i London, Guma El-Gamaty.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere