- Han sto bak Lockerbie-bombingen

Foto: Scanpix (Montasje).

Nå har Storbritannia tatt i mot «Dødens sendebud» med åpne armer.

31.03.11 12:31

Muammar al-Gaddafis utenriksminister Moussa Koussa hoppet av i protest denne uken, melder BBC. Han flyktet fra Tunisia tirsdag og landet på flyplassen i Farnborough i Storbritannia onsdag.

- Han reiste hit av egen fri vilje, sier Det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Men avhoppingen kan by på politisk hodebry for Storbritannias statsminister David Cameron, som har oppfordret libyere til å vende Gaddafi ryggen.

«Dødens sendebud»
Libyere som bor i eksil i Storbritannia har døpt Koussa til «Dødens sendebud», som følge av hans rolle i likvideringen av en rekke libyske dissidenter i eksil på 1980-tallet, skriver Daily Mail.

På 1980-tallet ble Koussa utvist fra Storbritannia som spesialutsending til landet, etter å ha gitt sin offentlige støtte til drap på libyske dissidenter, samt truet med å støtte IRA dersom dissidentene ikke ble utlevert.

Han er tidligere sjef for den libyske etterretningstjenesten, og anklages for å ha førstehåndsinformasjon om drapet på en britisk politikvinne utenfor den libyske ambassaden i London i 1984.

- Hjernen bak Lockerbie
Etterretningskilder pekte ut Koussa som mesterhjernen bak bombingen av Pan Am-flyet som styrtet i Lockerbie i Skottland i 1988, skriver The Telegraph. Rundt 270 mennesker ble drept i terroraksjonen. I tillegg beskyldes Koussa for å være arkitekten bak bombingen av et fransk rutefly over Sentral-Afrika året etter. 170 mennesker ble drept i aksjonen.

Koussa skal også ha vært personen som forhandlet fram løslatelsen av Lockerbie-bomberen Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi med britiske og skotske myndigheter.

Megrahi ble løslatt av barmhjertighetsgrunner i 2009 etter å ha blitt diagnostisert med uhelbredelig kreft. Han er den eneste personen som ble dømt for Lockerbie-bombingen. Megrahi hevder selv at han er uskyldig.

Les også: - Derfor løslot vi massemorderen
Les også: Gaddafi møtte massemorderen

- MI6 presset Koussa til å hoppe av
Ifølge britiske aviser skal agenter fra den britiske etterretningstjenesten MI6 ha presset Koussa til å hoppe av. Kilder ved Statsministerens kontor Downing Street opplyser at Cameron selv måtte godkjenne avhoppingen, men avviser at Koussa har fått innvilget immunitet mot straffeforfølgelse.

- Statsministeren har oppfordret Gaddafis tilhengere til å hoppe av. Hvis regimet rundt ham raser sammen, så er det noe vi ønsker å oppfordre til. Vi må avvente og se hva som skjer videre med ham, sier en kilde, melder Daily Mail.

Gaddafis høyrehånd
Koussa har vært Gaddafis nære medarbeider i 30 år, og opposisjonen tror avhoppingen vil ytterligere svekke den libyske diktatoren.

- Han har vært Gaddafis høyrehånd i mange år og styrt etterretningstjenesten, ledet Lockerbie-forhandlingene, og styrt mange andre ting, sier talsmann for den libyske opposisjonen i London, Guma El-Gamaty.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.