RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han var blid og sosial

Sist oppdatert:
Klassekameratene kjenner ikke igjen Matti Saaris internettpersonlighet.

Drapsmannen bak skolemassakren i Kauhajoki skrev om krig, hat, hevn på nettet, men søkte også etter venner og kjæreste.

Få likhetstegn med internettprofil
Matti Saari, som tirsdag morgen skjøt og drepte 10 personer før han drepte seg selv, etterlot seg mange spor på internett om hat og hevn mot den menneskelige rasen.

På en pressekonferanse tirsdag ble det ikke sagt mye om 22-åringen, men det er ikke alle som kjenner igjen personen de nå leser om i avisene.

Ifølge tidligere klassekamerater var det få likhetstegn mellom kokkestudenten fra Kauhajoki som de kjente, og de profilene han hadde på diverse internettsteder som YouTube og IRC, skriver Reuters.

- Han var blid og sosial, det var ikke noe spesielt ved ham. Han kom godt overens med andre og var på ingen måte ensom. Han hadde venner og var lett å snakke med, sier Susanna Keronen som nå prøver å forstå hva som drev klassekameraten til å skyte og drepe ti personer på skolen.

919

Dedikert misantrop
På Mattis brukerprofil på nettstedet IRC beskrev 22-åringen, som levde alene med katten sin, seg selv som en dedikert misantrop med sterk forakt for den menneskelige rasen. Han skal også ha skrevet flere innlegg og hevn, krig og synset om «den endelige løsningen for menneskerasens problemer», skriver Reuters.

Se alle You Tube-filmene her.

På disse nettstedene skal Saari ha omgått med likesinnede personer. Ifølge Aftonbladet hadde Saari og vennene en hovedinteresse og fasinasjon: massemordere og skoleskytinger. I flere av innleggene skal Saari og de andre deltagerne på nettsidene ha hyllet massemordere og tidligere skoleskytinger.

På nettstedet Myspace.com derimot skal han ha skrevet at han søkte nye venner.

Saari skal også ha hatt en brukerprofil på et datingside på nettet. I brukerprofilen skal ha skrevet at han ønsket seg en kjæreste på mellom 16 og 25 år, men at han ikke ville ha barn. Våpenet som tok livet av ti personer tirsdag, en Walther P22, skal ha blitt nevnt på flere av nettstedene han benyttet, også på datingsiden.

Tente på de døde
Etter å ha skutt ni elever og en mannlig lærer ved skolen, skal Saari ha tent på klasserommet hvor de befant seg med hjelp av brannbomber. De omfattende forbrenningene gjør identifiseringsarbeidet vanskelig.

Åtte kvinner og to menn
Onsdag morgen opplyser finsk politi at de nå kjenner alle dødsofrenes navn, selv om det formelle identifiseringsarbeidet ikke er avsluttet. Ofrene - åtte kvinner og to menn - kom alle fra Kauhajoki eller nærområdet. Politiet har vært i kontakt med de pårørende, skriver hbl.fi. Politiet kan videre bekrefte at en av de døde er en lærer ved skolen, skriver Helsingin Sanomat. 11 personer - inkludert gjerningsmannen - mistet livet i skytedramaet.

264381

Skal du bort fra pc-en?
Følg utviklingen på mobil.nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere