RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hanan (8) drept av britiske soldater

(Amnesty International)
Sist oppdatert:
Britiske soldater har drept ubevæpnede, sivile irakere selv om styrkene tilsynelatende ikke var alvorlig truet. Åtte år gamle Hanan Saleh Matrud er et av ofrene.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport. I mange tilfeller har det britiske militæret ikke engang gjennomført en skikkelig granskning av hendelsene, heter det i rapporten, som ble publisert tirsdag.

- Britiske soldater har skutt mot og drept sivile i Sør-Irak under omstendigheter hvor det tilsynelatende ikke var noen fare for at verken de selv eller andre skulle bli drept eller alvorlig såret, skriver menneskerettsorganisasjonen i rapporten.

Drepte åtteåring
Drapet på den åtte år gamle jenta Hanan Saleh Matroud 21. august i fjor trekkes fram som et eksempel på det Amnesty mener er umotivert voldsbruk mot sivile fra britiske soldater.

- Hanan sto i en bakgate omkring 60-70 meter fra et pansret kjøretøy. Plutselig siktet og skjøt en soldat et skudd som traff Hanan i magen, sier et øyenvitne, ifølge rapporten.

Den britiske hæren har en annen versjon av det som skjedde. De hevder at Hanan ved et uhell ble drept av et varselskudd som ble avfyrt av de britiske soldatene som ville spre en truende folkemengde.

Fikk brev på engelsk
Dette ble opplyst i et brev på engelsk til foreldrene til Hanan, der det også slås fast at Saleh Matrud, Hanans far, sier seg enig i det som står i brevet. Men Hanans familie avviser britenes versjon.

Vitnene forteller at Hanans onkel bar den skadde jenta til det pansrede kjøretøyet, men de britiske soldatene nektet først å ta henne med til sykehus, men tok henne til slutt med.

Hanan døde dagen etter etter en operasjon.

Ingen etterforskning
Hanans familie forteller at militærpoliti kom å tok bilder av åstedet dagen etter skytingen, og de tok også bilder av Hanans lik.

Men informasjon fra britiske myndigheter viser at det ikke ble gjort noen etterforskning av drapet på Hanan.

Amnesty mener de britiske soldatene ved sine handlinger i Irak har brutt menneskerettighetene, og at de ved å drepe sivile snarere har undergravd enn støttet prinsippet om rettssikkerhet.

Krever granskning
- I mange saker hvor sivile er blitt drept av britiske styrker har ikke den britiske hæren en gang satt i gang etterforskning. I de tilfellene hvor en granskning har blitt satt i gang, har det britiske militærpolitiet, som har ansvaret for granskningene, opptrådt svært hemmelighetsfullt, skriver Amnesty ifølge NTB-AFP.

- Ofrenes familier har fått lite eller ingen informasjon om fremgangen i eller konklusjonene av granskningene, heter det videre i rapporten.

Amnesty krever at den britiske regjeringen må foreta en "grundig, kompetent, uavhengig og upartisk granskning" av det som kommer fram i rapporten.

Britiske soldater skal ha vært innblandet i drap på 37 sivile irakere siden de mest omfattende kamphandlingene ble erklært over 1. mai i fjor.

Øker presset
Den britiske regjeringen har de siste dagene hatt hendene fulle med å svare på anklager om at britiske soldater skal ha gjort seg skyld i fangemishandling i Irak, og Amnesty-rapporten kan bidra til at presset mot myndighetene øker ytterligere.

I tillegg til de britiske soldatenes drap på sivile, skal også svært mange sivile irakere ha blitt drept av væpnede grupper i den britiskkontrollerte sonen sør i det krigsherjede landet i Persiabukta.

- I det sørlige Irak er flere titall, muligens flere hundre, sivile av politiske grunner drept av væpnede grupper og individer siden starten på okkupasjonen. Drap finner ofte sted i gatene i fullt dagslys, skriver den London-baserte menneskerettsorganisasjonen.

- Den enkle tilgangen på mindre våpen fyrer opp under volden. Irakere ser ikke ut til å ha noen tillit til at verken den britiske hæren eller det irakiske politiet kan beskytte dem mot slike angrep, eller sørge for at gjerningsmennene blir tatt og stilt rettslig til ansvar, heter det i rapporten fra Amnesty International.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere