*Nettavisen* Nyheter.

- Hans egen familie ønsket ham død - onsdag ble Abdelhamid Abaaoud drept

BELGIEREN Abdelhamid Abaaoud skal være hovedmannen bak angrepene i Paris 13. november. Foto: Handout (Reuters)

Den antatte hovedmannen bak terroren i Paris, er død. Familien hans ønsket ham død allerede for et år siden.

18.11.15 20:01

En serie koordinerte terrorangrep tok livet av minst 129 mennesker i Paris fredag i forrige uke. Den islamske stat (IS) sto bak - og Abdelhamid Abaaoud er omtalt som hovedmannen bak massedrapene.

Fransk politi slo onsdag til mot en leilighet i Saint-Denis, på jakt etter blant andre Abaaoud. To personer ble drept, og ifølge Washington Post er Abaaoud en av disse to.

Avisen henviser til to kilder som er involvert i etterforskningen, som har uttalt seg anonymt. Opplysningen er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Trodde Abaaoud døde i fjor

Statsadvokat Francois Molins sa under en pressekonferanse onsdag kveld at de to personene som ble drept, ennå ikke er identifisert.

Den andre personen er en kvinne, som sprengte seg selv i luften i det som ble et ekstremt voldelig sammenstøt med politiet.

Washington Post melder at dette skal være en kusine av Abdelhamid Abaaoud, en 26 år gammel fransk statsborger ved navn Hasna Aitboulahcen.

Åtte personer ble arrestert under aksjonen i Saint-Denis. Tre av disse er mistenkt for å ha vært involert i Paris-angrepene.

Se siste nytt om situasjonen her.

Faktisk trodde familien til Abdelhamid Abaaoud at han ble drept i Syria allerede i fjor høst, etter kamper for IS der. Den gang tok familien hans imot nyheten som et gledelig budskap.

- Vi ber for at Abdelhamid virkelig er død, sa hans eldre søster Yasmine den gang, ifølge New York Times.

Mistet sporet i fjor

Deres bønner ble altså først besvart onsdag. Da søsteren kom med den oppsiktsvekkende uttalelsen om Abdelhamid Abaaoud i fjor, var han i realiteten på vei tilbake til Europa. Han har senere blitt koblet til flere terroraksjoner, skriver New York Times.

Europeiske sikkerhetsstyrker fikk sporet av ham i Aten mot slutten av 2014, men sporet forsvant og litt senere tydet ting på at han hadde kommet seg hjem til Belgia, der han vokste opp i en marokkansk familie.

(Artikkelen fortsetter)

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIET frakter bort en arrestert mann etter aksjonen i Saint-Denis onsdag morgen. Foto: Kenzo Tribouillard (Afp / NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

ABDELHAMID ABAAOUD vokste opp i Molenbeek i Belgia, i en middelklassefamilie. I ungdommen skal han ha vært involvert i småkriminalitet. Nå antas han å være hjernen bak terrorangrepene i Paris. Foto: (Reuters / NTB scanpix)


Belgisk TV meldte ifølge New York Times mandag at sikkerhetsstyrker fikk nyss i Abaaouds tilstedeværelse i Europa etter at han ringte fra Hellas til broren til en kjent jihadist mens denne broren var fengslet i Belgia.

Det ble dermed satt i gang en aksjon for å få tatt Abdelhamid Abaaoud. En skjulested han hadde etablert i Øst-Belgia ble raidet i januar. To personer ble drept i dette raidet, inkludert mannen han hadde ringt fra Hellas.

Middelklasseopphav

Abdelhamid Abaaoud kommer fra en middelklassefamilie i Molenbeek i Belgia, hvor faren hans eide en klesbutikk.

Abaaoud viste i oppveksten større interesse for narkotika enn islam. Han ble tatt inn på en eksklusiv, katolsk skole i et fint strøk i Brussel, men sluttet etter bare ett år. Etter dette ble han involvert i småkriminalitet sammen med blant andre Ibrahim og Salah Abdeslam, to brødre som også etterforskes i forbindelse med terrorangrepene i Paris.

Ibrahim Abdeslam var en av selvmordsbomberne i Paris, mens Salah Abdeslam leide en bil i Brussel som ble brukt til å transportere flere av gjerningsmennene. Han er nå etterlyst.

Abdelhamid Abaaoud overtalte etter hvert også sin yngre bror Younes, bare 13 år gammel, til å bli med ham til Syria. Deres far, Omar Abaaoud, har siden samarbeidet med myndighetene for å bygge en tiltale mot Abdelhamid.

- Jeg orker ikke mer. Jeg går på medisiner. Han har ødelagt familien vår. Jeg vil aldri se ham igjen, sa Omar Abaaoud den gang.

Faren har nå flyttet til Marokko og forsøker å selge eiendommen i Belgia, skriver New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag