*Nettavisen* Nyheter.

- Håpet ute for badelandofre

Håpet om å finne flere overlevende etter tragedien i et badeland i Moskva, er ute, sier byens borgermester. Rundt 40 mennesker fryktes omkommet.

16.02.04 06:57

- Det er ikke håp om å finne overlevende, sier borgermester Jurij Luzjkov til russisk TV, men legger til at redningsarbeidet kommer til å fortsette natt til mandag.

Luzjkov bekrefter at minst 25 mennesker er omkommet i ulykken lørdag kveld, og at 17 andre fortsatt er savnet. Mellom fire og seks barn skal være blant de omkomne, og totalt skal over 420 personer ha befunnet seg i den delen av anlegget hvor taket raste sammen.

110 personer ble skadd da taket på badelandet, som ble oppført for bare to år siden, ga etter og raste ned over anlegget. Mange av de skadde ble behandlet for dype kuttskader, og for flere var tilstanden kritisk, ifølge sykehuskilder.

Konstruksjon
Søndag begynte etterforskningen for å avklare om det var en feil ved bygningen som førte til at glasstaket kollapset. Søkelyset blir satt på konstruksjon og materialbruk.

I byggeboomen i Moskva de siste årene har man sett flere eksempler på at bygninger som er reist på rekordtid, har rast sammen.

Borgermester Luzjkov mener konstruksjonsfeil var årsaken til at taket ga etter, noe også katastrofeminister Sergej Sjoigu tidligere var inne på.

- Det er på tide å få slutt på dette. Vi må få konstruksjonsarbeidet under kontroll, sa Sjoigu.

Ifølge myndighetene sto et tyrkisk firma for store deler av anlegget. Både byggherre og arkitekt blir nå innkalt til politiavhør, melder BBC.

Søndag ettermiddag la moskovittene ned blomster i nærheten av politisperringene rundt anlegget.

Fortvilte ofre
Hundrevis av mennesker styrtet nakne og halvnakne ut i vinterkulden, hutrende og livredde for hvordan det hadde gått med venner og kjente som befant seg i basseng, badstuer eller andre deler av anlegget da taket ga etter.

- Jeg var helt naken da jeg kom ut. Folk kastet noen klær til meg, fortalte en ung mann til russisk fjernsyn.

- Vennen min kan verken finne sønnen eller kona si, fortalte mannen.

En livredd kvinne kunne ikke finne sønnen.

- De sier at flere barn omkom. Jeg vet ikke om ett av dem var mitt, hulket kvinnen.

En liten gutt i seksårsalderen lette etter moren sin.

- Vær så snill, redd moren min, tryglet gutten gråtende, før han ble tatt hånd om og pakket inn i et stort håndkle.

Det 5.000 kvadratmeter store anlegget Transvaal Park kunne ta opptil 2.000 besøkende, og stedet er meget godt markedsført med egne nettsider og annonsekampanjer.

Det avanserte anlegget er det første i sitt slag i Moskva, og totalt skal det ha vært 1.300 besøkende lørdag.

Myndighetene avsannet raskt rykter om at terrorisme kunne ligge bak tragedien lørdag kveld.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.