RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har al-Qaidas kjennemerke

Sist oppdatert:
USAs utenriksminister krever åpent samarbeid fra Pakistan.

- Angrepet i Mumbai er den typen terrorangrep al-Qaida utfører. Det sa USAs utenriksminister Condoleezza Rice da hun onsdag kom til India i et forsøk på å hindre ny spenning i regionen etter terrorangrepet i Mumbai.

- Uansett om det er et angrep utført direkte av al-Qaida eller ikke, så er dette tydeligvis en aksjon som al-Qaida har deltatt i. Men vi skal ikke trekke forhastede konklusjoner om hvem som står bak, sa Rice på en pressekonferanse i New Delhi, melder Reuters.

- Åpent samarbeid
Hun oppfordret samtidig Pakistan til å samarbeide fullt ut i etterforskningen av hvem som står bak angrepet.

- Dette er tidspunktet for alle å samarbeide og å gjøre det åpent, og dette er spesielt tiden for Pakistan å gjøre det, sa Rice.

Indiske myndigheter har hevdet at terroristene som forrige uke angrep flere mål i Mumbai og tok livet av nærmere 200 mennesker, kom fra Pakistan. Det har Pakistans president Asif Ali Zaradi avvist.

Rasende på egne politikere
Samtidig er folk i Mumbai langt mer opptatt av den manglende sikkerheten i landet, enn hvilken rolle Pakistan har i det hele, og onsdag kveld er det planlagt en stor demonstrasjon i byen.

- Hvilken nytte har vi av dem (myndighetene, red.ank.)? Se på USA etter angrepet 11. september. Det har ikke vært flere angrep siden da. det er fordi sikkerhetsapparatet der er så effektivt. Deres politikere verdsetter menneskeliv, det gjør ikke våre, sier Sunil Agarwal, en av dem som har planlagt demonstrasjonen. Han mener Indias etterretningsvesen bør få sparken etter Mumbai-angrepet.

Truer fredsprosessen
India har truet med å trekke seg fra den snart fem år lange fredsprosessen mellom de to landene, og utenriksminister Pranab Mukherjee sa tirsdag at det er legitimt for alle land å forsvare seg med militærmakt dersom nødvendig.

Les også: - Legitimt å forsvare oss militært

Forholdet mellom de to atommaktene og tidligere erkefiendene India og Pakistan har blitt mer anstrengt etter terroraksjonen i forrige uke. Situasjonen har tilspisset seg enda mer ettersom Pakistan onsdag sa de ikke vil utlevere 20 terrormistenkte menn, som ifølge India oppholder seg i Pakistan.

Les også: Vil ikke føye India

Avviser påstander
- Vi har ikke mottatt konkrete beviser for at han er pakistaner. Jeg tviler sterkt på at han er det, sa Zardari om den eneste terroristen, Ajmal Amir Qasab, som har overlevd terroraksjonen. Zardari har sagt ingen av terroristene er pakistanere, men statsløse.

Dersom han likevel får bevis for annet, har presidenten lovet å handle.

En kilde i det amerikanske utenriksdepartementet sier Rice vil forsøke å presse de to stormaktene, som begge er allierte av USA, til å samarbeide i kampen mot terrorisme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere