*Nettavisen* Nyheter.

- Har aldri sett London så trist, så ødelagt

Det var en stille natt i Londons gater. Den mest dødelige terroraksjonen i den britiske hovedstaden noensinne, skremte de fleste innendørs.

08.07.05 08:47

LONDON (TV 2 Nettavisen): - London gråter i kveld. Jeg har aldri sett byen min så trist, så ødelagt, så knust, sier Abid Rashid til TV 2 Nettavisen.

Drosjesjåføren er fortvilet. Han er selv muslim, og sier han forakter at mennesker med samme trosretning som han muligens står bak angrepet.

- De kaller seg Allahs menn. I mine øyne er de morderiske dyr, sier han.

Strengt politi-regime
Det er et London i sjokk som møtte TV 2 Nettavisen torsdag ettermiddag.

Byen bærer på alle måter preg av å være rammet av terroren. På toget fra Heathrow møtes vi av politimenn med skarpladde automatvåpen. Inne på Paddington stasjon flommer det av politifolk fra Metropolitan police. De vil se i bagen. Fotoutstyr og kameraer granskes nøye.

Frykten ligger i luften. Terroristene har allerede bevist at de kan slå til når man minst venter det. De skal ikke få en ny sjanse.

Kaos råder
På gaten er det kaos - tog, undergrunn og busser står. Folk skriker etter taxi. Alle vil hjem. BBC radio melder i bulleteiner hver halvtime at folk bør holde seg hjemme, og unngå London sentrum. Terroristene er fremdeles ikke funnet. De kan slå til igjen - når som helst.

De norske studentene Cathrine Furberg Moe (23) og Rune Henriksen (29) fikk oppleve terroren i London tett på kroppen torsdag. Studentene bor ved siden av Russel Square, der flere terrorbomber gikk av i et undergrunnstog og om bord i en buss.

Tilfeldigheter gjorde at Cathrine ikke var om bord i toget som ble sprengt.

Nabo til bombeåstedet
- Vanligvis ville jeg tatt undergrunnen til skolen, men akkurat i dag hadde jeg valgt å sove lenge. Det er helt utrolig å tenke på at jeg vanligvis ville tatt Picadilly Line - som går under Russel Square - på samme tid bomben gikk av¿ forteller hun.

Hun og studiekameraten Rune har i hele dag måttet svare på mail, sms og telefoner fra bekymrede venner og familie. Mange vet at de bor like ved åstedet der terroren rammet hardest.

De to, som er studenter ved London School of Economics, er de eneste nordmennene som bor i studenthuset Goodenough - som ligger et lite steinkast fra åstedet for det kraftige bombeangrepet.

Stillhet i gatene
- Det blir en ekstra nærhet til tragedien å tenke at: «At det kunne vært meg», sier Cathrine.

Studentene forteller om et London som er preget, men behersket, etter terrorangrepet.

- Det er en merkelig stillhet i gatene. Man ville kanskje tro at panikken rådet, men i stedet forholder folk seg rolige og avventer mer informasjon. Jeg tror det tar tid før omfanget av bombeangrepet synker inn, sier Rune Henriksen.

80 ambulanser
TV 2 Nettavisen møter de to studentene på Russel Square, like ved studentboligen. De har gått ut i gatene for å se hvordan terroren har rammet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er et vakuum i hele byen. Jeg tror reaksjonene kommer i morgen, når folk får fordøyd det groteske angrepet, sier Cathrine.

Både Cathrine og Rune våknet til en ustanselig strøm av sirener torsdag morgen.

- Det ville ingen ende ta, og jeg forsto raskt at noe alvorlig hadde skjedd. På en halvtime kunne jeg telle rundt 80 ambulanser som raste forbi utenfor vinduet mitt. Strømmen av ambulanser, brannbiler og politibiler pågikk i mange timer. Det var helt uvirkelig, forteller Rune.

Fattet by
Begge studentene tror at den beherskede stemningen som råder i London natt til fredag, skyldes at innbyggerne i millionbyen har forberedt seg på et terrorangrep.

- Helt siden angrepet på USA, har myndighetene minnet om at det er en overhengende fare for at det samme kan skje i London. Derfor virker engelskmennene på en måte godt forberedt.

- Dessuten viser dette at terroren kan ramme hvor som helst, når som helst og hvem som helst. Menneskene som står bak dette, tar ingen hensyn. De rammer vilkårlig, sier Cathrine.

I morgen vil skoledagen gå som normalt for de norske studentene ved London School of Economics.

Sirener natten lang
TV 2 Nettavisen besøkte torsdag kveld og natt til fredag flere steder rundt om i London. Gatene er så å si blitt folketomme i løpet av kvelden.

Teatrene er stengt. De få som ikke følger anmodningen om å holde seg hjemme, samles på pubene. Her kan folk være sammen - og snakke ut om det som er skjedd. Over TV-skjermene flimrer bildene av blodige og forbrente ofre.

Stadig overdøves nyhetssendingen av sirener som uler i gatene.

I morgen er det igjen arbeidsdag i London. Og igjen skal pendlere ta undergrunnen - flere linjer åpnes igjen fredag morgen.

Men mange sier de velger å gå til jobb i morgen¿

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag