- Har allerede 5 til 10 atomvåpen

Foto: Kim Jong-il (AP)

Nord-Korea kan i nær fremtid være i stand til å bombe Alaska med kjernevåpen.

16.04.09 06:49

Nord-Korea truet med å gjenopprette kjernevåpenprogrammet da de trakk seg fra seksnasjonssamtalene tirsdag og kastet FNs atomvåpeninspektører fra IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået) ut av landet.

Seksnasjonssamtalene hadde til hensikt å nedbygge Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Det skjedde i kjølvannet av at FN fordømte Nord-Korea for å ha skutt opp en rakett tidligere denne måneden. Nordkoreanerne hevder selv at de sendte opp en satellitt i bane rundt jorden, mens Vesten mener dette var en prøveoppskyting av et missil, som i fremtiden vil kunne bære et atomstridshode.

- Vi vet rett og slett ikke om Nord-Korea har plassert kjernevåpen på missiler eller ikke. Én ekspert, Daniel Pinkston, hevder etterretningskilder har bekreftet det, men de fleste andre mener det gjenstår en del mer utviklingsarbeid og helst en vellykket prøvesprengning før operative atomraketter kan utplasseres, sier kjernevåpenforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt Halvor Kippe til Nettavisen.

Mislykket prøveoppskyting
Alt tyder på at nordkoreanernes prøveoppskyting i begynnelsen av april var mislykket i liket med tidligere prøveoppskytinger.

- Uansett er det få som tror at Nord-Korea med det første vil utstyre sine Taepodong-2-missiler med kjernevåpen, så lenge de ikke har hatt særlig hell i testingen av disse. Men disse missilene er designet til å kunne frakte en nyttelast av samme vekt som et kjernevåpen helt til Alaska, så i framtiden er det grunn til å frykte at disse gjøres til kjernevåpenbærere. Det er mellomdistansemissilet Nodong som antas å være den første kjernevåpenbæreren i Nord-Korea. Nodong har en rekkevidde på 1200-1500 kilometer avhengig av nyttelast, sier Kippe.

Nærmere ti kjernevåpen
Kippe sier det er vanskelig å gi presise anslag på hvor lang tid Nord-Korea vil trenge til å utvikle flere kjernevåpen, hvis de faktisk gjennomfører løftet om å gjenopprette atomvåpenprogrammet.

- De har selv uttalt i januar i år at de har «gjort til våpen» (weaponized) 30,8 kilogram plutonium som de tidligere har produsert. Det stemmer godt overens med hva uavhengige analytikere mener de kan ha for hånden. Det betyr at de allerede kan ha fra fem til nærmere ti kjernevåpen, avhengig av hvor lite plutonium de greier seg med i hvert våpen. Mest sannsynlig snakker vi om fem eller seks stridshoder, sier Kippe.

Nord-Korea gjennomførte en prøvesprengning av atomvåpen allerede i 2006, og Kippe påpeker at det er uklart om de regnet med plutoniumet de brukte i prøvesprengningen i disse 30,8 kiloene.

- De har deklarert at de totalt har produsert 37 kilogram plutonium, så hvis alt er gjort til våpen, så kan det stemme at 30,8 kilogram er i våpen i dag og resten har gått til prøvesprengningen og svinn, sier han.

Produsere mer plutonium
Nord-Korea har altså opplyst at de vil gjenopprette landets atomvåpenprogram, som har base i Yongbyon, i stor skala. Det betyr at nordkoreanerne i prinsippet kan utvikle flere atomstridshoder innen kort tid. Det nordkoreanske utenriksdepartement opplyste i en uttalelse tirsdag at de «ikke har noe annet valg enn å styrke landets atomvåpenprogram for å imøtekomme trusselen fra fiendtlige makter.»

- På grunn av avviklingsstegene som er tatt i forbindelse med seksnasjonssamtalene, så regner de fleste med at Nord-Korea vil trenge noen få måneder før de kan produsere mer plutonium. Det er nok plutonium til mellom ett og to stridshoder, det vil si 7-8 kilo, i de 8000 brukte uranbrenselsstavene som delvis ligger til kjøling og delvis befinner seg i reaktorkjernen i den plutoniumsproduserende reaktoren i Yongbyon, sier Kippe.

Kippe sier anlegget de bruker til å hente ut dette plutoniumet er trolig mellom to og tre måneders arbeid unna å være operativt. Deretter vil det ta tre til fire måneder med normal drift å hente ut plutoniumet fra det brukte brenselet. Det vil antakelig ta enda lengre tid å gjøre klar reaktoren til gjenoppstart, selv om de har nok ferskt brensel for hånden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.