RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har beordret løslatelse

Foto: NYEIN CHAN NAING (EPA)
Sist oppdatert:
Militærjuntaen i Burma skal ha signert løslatelsespapirene for Aung San Suu Kyi.

Den burmesiske frihetskjemperen og fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i 15 av de siste 20 årene.

Nå er det imidlertid kommet meldinger fra Burma om at militærjuntaen har beordret løslatelsen av 65-åringen, melder BBC.

Husarresten til Suu Kyi utløper lørdag 13. november, men så langt har ikke militærjuntaen bekreftet at hun vil bli løslatt.

- Det finnes ingen juridisk grunn til å holde henne i husarrest én dag over tiden. Husarresten utløper lørdag, og hun skal bli løslatt. De bør løslate henne for landets del, sier Aung San Suu Kyis advokat, Nyan Win.

Ifølge BBC har det vært stor politiaktivitet utenfor fredsprisvinnerens hjem i hovedstaden Rangoon de siste dagene.

- Nekter betingelser
Det er imidlertid ikke forventet at Suu Kyi vil godta en betinget løslatelse, som innebærer at hun må avstå fra å være politisk aktiv, noe advokaten bekrefter.

- Dette må skje uten betingelser. Som vi vet så har hun aldri akseptert begrenset frihet i fortiden, sier Nyan Win.

Les også: - De vil trolig forlenge husarresten

Den burmesiske frihetskjemperen hadde opprinnelig sonet ferdig husarresten i mai 2009. Men husarresten ble forlenget med 18 måneder etter at en amerikaner tok seg inn i huset hennes, noe som ifølge juntaen brøt med betingelsene for husarresten.

Boikottet valget
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy (NLD) vant valget i 1990. Militærjuntaen avviste valgresultatet, og sitter fortsatt ved makten i Burma. Den tidligere opposisjonslederen fikk ikke lov til å stille som kandidat for partiet NLD under årets valg, og NLD boikottet søndagens valg.

Aung San Suu Kyi fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus. Liu Xiaobo blir den andre nålevende fredsprisvinneren som blir nektet å motta prisen i Oslo rådhus 10. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere