*Nettavisen* Nyheter.

- Har bestilt angrep i Europa

Foto: AFP PHOTO (Scanpix)

Osama bin Laden skal ha bestilt Mumbai-lignende terrorangrep i flere europeiske byer.

02.10.10 09:06

Lederen for terrornettverket al-Qaida, Osama bin Laden, knyttes direkte opp mot det omfattende, koordinerte terrorplottet mot byer i Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Det angivelige terrorplottet skal ha hatt likhetstrekk til Mumbai-aksjonen i 2008, da ti terrorister gikk til væpnet angrep mot sivile i byens turist- og finansstrøk. Terroristene var utstyrt med granater og håndvåpen, og skjøt vilkårlig på store folkemengder.

Osama bin Laden skal for flere måneder siden ha instruert avdelinger i al-Qaida om å gjennomføre et koordinert terrorangrep, som sto i stil med Mumbai-angrepene, mot minst tre europeiske land, melder National Public Radio (NPR), ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi vet at bin Laden utstedte ordren, sier en etterretningskilde til NPR.

Etterretningskildene utelukker heller ikke USA som et planlagt mål.

Avdekket i avhør
Ifølge NPR ble terrorplanene avdekket i et avhør med en tysk statsborger, Ahmad Siddiqui, som holdes fanget i den amerikanske basen Bagram i Kabul, Afghanistan.

Siddiqui skal ha kjent Mohamed Atta, som var en av de antatte flykaprerne i terrorangrepet mot New York og Washington D.C. i 2001.

Etterretningskilder opplyser til NPR at noen av de operative terrormistenkte allerede var utplassert i Europa.

Les også: - Hensikten er å drepe gislene

Lærer av hverandre
Ifølge politirapporter skal Mumbai-angrepet ha blitt gjennomført av den Pakistan-baserte gruppen Lashkar-e-Taiba.

Mumbai-aksjonen skiller seg kraftig ut fra al-Qaidas tradisjonelle terroraksjoner som bærer preg av selvmords- og bombeaksjoner. Norsk terrorekspert er ikke overrasket over at terroristgrupper som al-Qaida vurderer å ta i bruk nye, brutale metoder.

- Jeg er ikke så veldig overrasket. Grunnen er at terrorgruppene lærer av hverandre, og Mumbai-aksjonen ble sett på som en vellykket aksjon. Det andre er at man har sett elementer av dette i tidligere aksjoner, men kanskje ikke så dramatisk som Mumbai-aksjonen, sa terrorekspert ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Brynjar Lia, til Nettavisen tidligere denne uken.

172 mennesker ble skutt og drept under Mumbai-aksjonen, mer enn 300 ble skadd og flere titalls mennesker ble holdt som gisler i ulike bygninger og hoteller i finansstrøket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.