RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har bestilt angrep i Europa

Foto: AFP PHOTO (Scanpix)
Sist oppdatert:
Osama bin Laden skal ha bestilt Mumbai-lignende terrorangrep i flere europeiske byer.

Lederen for terrornettverket al-Qaida, Osama bin Laden, knyttes direkte opp mot det omfattende, koordinerte terrorplottet mot byer i Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Det angivelige terrorplottet skal ha hatt likhetstrekk til Mumbai-aksjonen i 2008, da ti terrorister gikk til væpnet angrep mot sivile i byens turist- og finansstrøk. Terroristene var utstyrt med granater og håndvåpen, og skjøt vilkårlig på store folkemengder.

Osama bin Laden skal for flere måneder siden ha instruert avdelinger i al-Qaida om å gjennomføre et koordinert terrorangrep, som sto i stil med Mumbai-angrepene, mot minst tre europeiske land, melder National Public Radio (NPR), ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi vet at bin Laden utstedte ordren, sier en etterretningskilde til NPR.

Etterretningskildene utelukker heller ikke USA som et planlagt mål.

Avdekket i avhør
Ifølge NPR ble terrorplanene avdekket i et avhør med en tysk statsborger, Ahmad Siddiqui, som holdes fanget i den amerikanske basen Bagram i Kabul, Afghanistan.

Siddiqui skal ha kjent Mohamed Atta, som var en av de antatte flykaprerne i terrorangrepet mot New York og Washington D.C. i 2001.

Etterretningskilder opplyser til NPR at noen av de operative terrormistenkte allerede var utplassert i Europa.

Les også: - Hensikten er å drepe gislene

Lærer av hverandre
Ifølge politirapporter skal Mumbai-angrepet ha blitt gjennomført av den Pakistan-baserte gruppen Lashkar-e-Taiba.

Mumbai-aksjonen skiller seg kraftig ut fra al-Qaidas tradisjonelle terroraksjoner som bærer preg av selvmords- og bombeaksjoner. Norsk terrorekspert er ikke overrasket over at terroristgrupper som al-Qaida vurderer å ta i bruk nye, brutale metoder.

- Jeg er ikke så veldig overrasket. Grunnen er at terrorgruppene lærer av hverandre, og Mumbai-aksjonen ble sett på som en vellykket aksjon. Det andre er at man har sett elementer av dette i tidligere aksjoner, men kanskje ikke så dramatisk som Mumbai-aksjonen, sa terrorekspert ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Brynjar Lia, til Nettavisen tidligere denne uken.

172 mennesker ble skutt og drept under Mumbai-aksjonen, mer enn 300 ble skadd og flere titalls mennesker ble holdt som gisler i ulike bygninger og hoteller i finansstrøket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere