- Har bevis på verre mishandling

Foto: (CBS News/60 Minutes II)

Iranske myndigheter hevder at landet sitter på dokumenter som viser grovere mishandling av irakiske fanger fra amerikanske soldater enn det som til nå har kommet fram.

10.05.04 11:45

- Torturen som soldater fra den USA-ledede okkupasjonsmakten har utøvd på irakiske fanger har vært grovere og har pågått mye lenger enn det som hittil har kommet for dagen, sier talsmann for Revolusjonsgarden, brigader Massoud Jazayeri, ifølge Reuters.

De avslørende opplysningene vil bli frigitt om kort tid.

- Det er dokumenter som vi har fått via spesielle kanaler som viser at dette (mishandlingen) har foregått i lang tid og er langt verre enn det som til nå har kommet ut, sa Jazayeri til nyhetsbyrået ISNA, ifølge Reuters.

- Torturen fortsetter
Forsvarsminister Donald Rumsfeld har uttrykt sin beklagelse om hendelsene. Likevel fortsetter torturen, hevder Jazzayera.

Storbritannia, USAs hovedalllierte, etterforsker også rapporter om at deres tropper har deltatt i tortur. Jazayeri mener president George W. Bush og statsminister Tony Blair må ha kjent til mishandlingen av irakiske fanger.

- Amerikanske myndigheter, særlig forsvarsstaben (Donald Rumsfeld, journ. anm.) har uttrykt sin beklagelse om hendelsene. Likevel fortsetter torturen, sa han.

- Bush må stilles for retten
USA har de siste dagene blitt rystet av en serie sjokkbilder som viser hvordan irakere i fangenskap hos okkupasjonsmakten blir mishandlet og ydmyket.

Storbritannia, USAs hovedalllierte, etterforsker også rapporter om at deres tropper har deltatt i torturen. Jazayeri sa at det er klart at president George W. Bush og statsminister Tony Blair må ha kjent til mishandlingen av irakiske fanger.

- Bush må stilles for retten som den øverste ansvarlige for den amerikanske torturen i Irak, sa Jazeyri.

Iran og USA har vært erkefiender siden revolusjonen i Iran i 1979, da radikale iranske studenter stormet den amerikanske ambassaden i Teheran og holdt 52 gisler i 444 dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.