RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har det bra hos oss

Sist oppdatert:
TV 2 Nettavisen har snakket med kidnapperne.

FÅ SISTE NYTT PÅ MOBIL

En talsmann for den væpnede delen av Hamas sier at den israelske korporalen er i god behold, men truer med flere kidnappinger.

- Vi kommer ikke til å gi mer informasjon om den israelske soldaten Gilad Shavit før Israel løslater alle kvinner og mindreårige palestinere fra israelske fengsel, sier talsmannen for Ezzedine al-Quassam, Hamas væpnede fløy, Abu Obeida, til TV 2 Nettavisen.

(Billedserie nederst i artikkelen)

- Har du møtt ham?

- Ja, han har det bra hos oss. Vi behandler fangene våre godt og utsetter dem ikke for tortur, slik Israel gjør med de palestinske fangene. Jeg vil ikke si mer enn dette, sier Obeida.

- Men den palestinske regjeringen og president Abbas ber dere om å løslate ham?

- Vi respekterer både regjering og president, men de er nødt til å legge press på Israel, som fremdeles nekter å løslate de 9000 palestinske fangene. Vi er også overrasket over at vestlige og flere arabiske land legger press på oss for å løslate soldaten, mens de ikke presser Israel for å få løslatt de palestinske fangene, sier Abu Obeida.

Truer med flere kidnappinger
Israelske styrker angrep onsdag ettermiddag en tom treningsleir for Hamas nær byen Rafah. En rakett traff den tomme treningsleiren, og en annen traff et tomt jorde i nærheten. Sykehuspersonell meldte ikke om skadde rett i etterkant av angrepet. Israel har startet en massiv militæroffensiv på Gazastripen etter angrepet mot en grensepost og den påfølgende kidnappingen av Shavit søndag. Obeida advarer Israel mot å gå lenger i angrepene mot Gazastripen.

- Israel må avbryte angrepet mot Gaza. De må regne med at soldaten kan være i et av husene de bomber. De vil da være ansvarlige dersom han dør. Vi lover å kidnappe flere soldater når de kommer inn på Gazastripen, sier Abu Obeida.

Han holder fast ved at kidnappingen var en militær aksjon gjennomført av tre militante palestinske grupper mot et militært israelsk mål.

«Verden sitter stille»
- Dette var en 100 prosent militær aksjon mot israelske styrker. Den ble gjennomført i det okkuperte området, og ikke i selve Israel. Vi har rett å kjempe mot okkupasjonen. Verden sitter stille uten å gjøre noe, mens israelerne okkuperer vårt land, sier Abu Obeida.

- Vil dere løslate soldaten dersom Israel løslater palestinske kvinner og barn fra fengsel?

- Når de løslater dem, vil vi gi informasjon og vise bilder av soldaten. Etterpå snakkes vi, sier Abu Obeida.

Ezzedine al-Quassam-brigaden sier de ikke har noe å gjøre med kidnappingen av den jødiske nybyggeren på Vestbredden.

- Folkets motstandskomiteer hevder de har kidnappet ham. Vi kan bare snakke om soldaten vi holder fanget, hevder Abu Obeida.

Nekter å forhandle
- Vi vil vise media ID-kortet til den kidnappede studenten. Vi kidnappet ham for fire dager siden, sier talsmann for folkets motstandskomiteer, Abu Abir, til TV 2 Nettavisen.

Gruppen hans hevder at den står bak kidnappingen av den jødiske nybyggeren Eliahu Pinchas Asheri fra Vestbredden. Abir avviser forhandlinger med Israel.

- Først må landet etterkomme kravene fra gruppene som tok den israelske soldaten til fange. Etterpå kan de starte forhandlinger med oss.

- Vi vil komme med en felles pressemelding for alle de militante gruppene som støtter kravene stilt for løslatelsen av den israelske soldaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere