RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har fortsatt makt over meg

Sist oppdatert:
UPPSALA (TV 2 Nettavisen): - Jeg vet at hvis han prater til meg, vil jeg tro på han på nytt. Det sa Sara Svensson om Helge Fossmo i retten i dag. Følg forklaringen her.

En gråtende Sara Svensson (27) har mandag fortalt retten hvordan hun drepte Alexandra Fossmo og forsøkte å drepe Daniel Linde, etter ordre fra Helge Fossmo.

TV 2 Nettavisen følger forklaringen fortløpende - trykk oppdater for å få med utviklingen.

Da retten startet opp igjen etter lunsj, fortsatte aktor Elin Blank med noen avsluttende spørsmål til Sara Svenssons forklaring.

Retten kl. 13.30 - 13.46:

Aktor:Du erkjente i første forhør – at du hadde gjort alt alene – ingen andre var innblandet. Vil du fortelle hvorfor du begynte å si mer om Helge?

Sara Svensson: Først sa jeg at jeg hadde gjort alt selv. Det var min ærlige oppfatning, jeg hadde blitt innmatet med at det var meg. Helge visste om det fordi jeg hadde snakket med Helge om det.

Politiet begynte å mistenke Helge mer og mer. Mistenkte at han hadde skutt – da kjente jeg at jeg måtte fortelle sannheten.

- Ville bevise hans uskyld
Jeg kan bevise at det var jeg som hadde skutt – da ville jeg vise Helge sin del i drapene, men at det var jeg som gjorde det.

Jeg har hele tiden forsvart Helge – sett han som uskyldig. Jeg har sagt Helge vet om dette fordi jeg har fortalt det – men at han ike har noe med drapene å gjøre.

Jeg sa det er kun en som har påvirket meg – han som ligger bak de anonyme sms-ene, og det er ikke Helge.

Etter en stund beviste politiet at Helge hadde skrevet sms-ene. Da forsto jeg at han lå bak – at han hadde spilt uskyldig – bitene falt på plass. Bestemte meg for å fortrelle sannheten. Helge hadde påvirket meg, fortalt meg hva jeg skulle gjøre.

Aktor:Helge mener du har blitt påvirket av politiet til å legge mer ansvar for handlingene på han.

Sara Svensson: Det stemme ikke, politiet har ikke påvirket meg. De har sett tydelige spor – de har sett motiv – jeg hadde ikke motiv.

Jeg har villet beskytte Helge – trodde han var uskyldig. Når jeg innså at han lå bak, bestemte meg for å vise sannheten.

Aktor:Din oppfatning er at du har fortalt sannheten?

Sara Svensson: Ja, det er riktig

Aktor:Tror du det har påvirket din rolle?

Sara Svensson: Det vet jeg ikke. Når jeg ble tatt var jeg innstil på å ta min straff. I dag kjenner jeg sannheten og den må fram. Om jeg dømmes til den strengeste straffen, da er det riktig. Jeg vil det skal bli riktig. Sier ikke dette for å komme unna, men fordi jeg vil at det skal være rett. Vil ta min straff.

Fortsatt redd
Aktor:Hva føler du for Helge i dag?

Sara Svensson: Jeg vet ikke hva jeg føler for Helge. Jeg vet jeg er utrolig svak. Vet hvis han prater til meg – vil jeg tro på han på nytt. Er redd for Helge, han har så stor makt over meg. Forstår ikke at han har lurt meg. Kan forstå det med mitt intellekt – men mine følelser er fortsatt skjøre. Synes det er tøft å se han, høre han – jeg har ennå ikke forstått hele hendelsesforløpet.

Aktor:Til slutt noen spørsmål om det første hendelsen du ikke vært med på - hendelsen når Helene døde. Hvilke kontakter med famielen Fossmo hadde du høsten 99?

Sara Svensson: Lite kontakt – de var en familie blant flere – kanskje var og hilste på – ikke mer.

Aktor:Hadde du noen oppfatning om deres ekteskap?

Sara Svensson: Det var bra – men en uke før hun døde snakket Helge med meg

Aktor:Hva sa han?

Sara Svensson: I kappellet, Helge kommer til meg, sier jeg må spørre Gud om noe. Sier ekteskapet med Helene ikke er bra – det var et sjokk for meg. Helge sier: Spør Gud hvilke alternativ som det vil bli – siden ekteskap ikke er bra. Noe måtte skje.

Det hele måtte forandres slik et ekteskap blir bra, eller eventuelt skilsmisse. Men det sa Helge at var utenkelig, og det tredje alternativ Helge ga meg var at Helene skulle dø.

Syntes det hørtes rart ut – spesielt at Helene skulle dø. Sa jeg skulle spørre Gud. Tenkte det blir nok bra mellom dem.

Så dør Helene. Noen dager etterpå kommer Helge fram til meg og spør: Var det dette Gud sa? - Ja, det var det (svarte jeg, red. anm), men sa det fordi jeg ikke turte å erkjenne at det var feil.

Kan legge til at Helge sa dette var en samtale du aldri må snakke med noen om – og jeg har aldri sagt det før politiavhør. Helge har gjentatt det flere ganger.

Aktor:Helge ber deg spørre Gud – han var pastor, hvorfor ber han deg?

Sara Svensson: Vet ikke. Tror at Helge syntes jeg sto nær Gud – kunne høre han tale.

Retten kl. 13.46

Aktor:Har du noen oppfatning om når helge innledet forhold med Alexandra?

Sara Svensson: Nei, det har jeg ikke, men jeg vet at Helge sa han innledet seksuelt forhold til henne etter Helenes død (18. desember 1999) - i januar eller februar. Jeg vet også andre ting som Helge har sagt. Blant annet at når Helene levde og Alexandra var barnepike, hendte det at Helge gikk ned til henne på natten. At han ble formant til å gå ned å kjærtegne hennes bryst.

Alexandra var ofte redd for at Helge skulle få en ny frue. Da jeg kom inn i bildet, var hun redd for at Helge skulle få en ny frue og at hun skulle bli tatt hjem. Jeg vet hun har sagt til Helge at hun husker hvordan de holdt på i hemmelighet før Helene døde.

Første gang Helge så Alexandra sa han at det var urettferdig at han allerede var gift, for han ville ha Alexandra som hustru. Det har jeg hørt ham si. Jeg har hørt at Alexandra har sagt at i oktober 1999 ville hun være med Helge.

Aktor:Kan du fortelle om tiden da Helene døde?

Sara Svensson: Jeg vet ikke om Helge var magesyke da hun døde. Men min refleksjon var at da dette skjedde, spydde Helge veldig mye. Han hadde problemer med magesår og psykisk stress.

Aktor:Du sa i oktober 1999, hva var det med Helge og Alexandra da?

Sara Svensson: Helge var gift med Helene da. Han hadde en 40 dagers strid i bønn. Han uttrykte en kamp med djevelen. Han lå syk i soverommet. Alexandra ville bare være inne med Helge på det tidspunktet

Aktor:Kjente du Helene da?

Sara Svensson: Ja jeg kjente henne ganske godt, men omgikk ikke henne. Hun var en varm myk kjærlighetsfull person.

Forklaringen videre finner du her

Sara Svenssons forklaring tidligere mandag:
Første del av Sara Svenssons forklaring i dag (kl. 09 - 09-30) leser du her.
Andre del av forklaringen (09.30 - 10.30) finner du her.
Tredje del av forklaringen (10.45 - 11.10) finner du her.
Fjerde del av forklaringen (11.10 - 11.54) leser du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere