*Nettavisen* Nyheter.

- Har ingen grunn til å lyve

UPPSALA (TV 2 Nettavisen): Med et lite smil om munnen begynte Helge Fossmo sin forklaring torsdag. - Jeg har ikke noen grunn til ikke å fortelle sannheten, sa Fossmo.

27.05.04 10:30

TV 2 Nettavisen følger Fossmos forklaring utover dagen. Trykk " oppdater" for å få den siste utviklingen.

Godt humør
Helge Fossmo var i godt humør, lente seg framover og til tider smilte og småflirte da aktor Anne Sjöblom stilte sine spørsmål i Uppsala tingsrett.

Fossmo fortalte at han og Helene flyttet til Knutby i 1997. Årsaken var at han jobbet mye, og håpet var at Knutby skulle gi ekteparet mer tid til hverandre.

- Men slik ble det ikke. Jeg ble veldig knyttet til ÅW (Kristi Brud) og brukte etter hvert all min våkentid sammen med henne. Helene ble veldig sjalu. ÅW reagerte veldig på dette og sa at det var Guds vilje at jeg skulle være med ÅW. Hun sa at hvis Helene ikke vendte om, så kanskje Gud skulle ta henne hjem, sa Fossmo.

Han fortalte at situasjonen ble så alvorlig at en annen person i menigheten ble hentet inn for å hjelpe Helene med hennes depresjoner og sin sjalusi.

- Jeg hadde ikke tid fordi jeg brukte min tid med ÅW.

- Var du fornøyd med din livssituasjon med Helene?, spurte statsadvokat Anne Sjöblom.

- Jeg var ikke fornøyd med min livssituasjon. Vi hadde problemer, men jeg elsket Helene veldig høyt, sa Fossmo.

Mareritt
Fossmo forteller at han halvåret før 18. Desember 1999, da Helene Fossmo døde, hadde han drømt at hun skulle dø. Jeg hadde gjentatte mareritt om at Helene døde. Jeg drømte at hun kjørte av veien. Jeg drømte om sykehusmiljø. Jeg var redd hun skulle få kreft.

Om dagen 18. desember fortalte Fossmo at han og Helene Fossmo lå i sengen og var dårlige. Han fortalte at Helene gikk i dusjen og låste døren og at han etter hvert fulgte etter.

- Jeg bare skriker
- Jeg løper ner i en forferdelig hast for å hente skrutrekkeren. Jeg åpner døren og da ligger Helene i badekaret. Jeg ser ryggtavlen til Helene. Jeg skriker, sa Fossmo.

- Beskriv hvordan hun ligger?

- Hun ligger med hodet i retningen fra døren mot kranen, forklarer Fossmo med grøtete stemme.

- Jeg vet ikke. Jeg ser bakhodet hennes flyter i vannet. Jeg løper inn og løfter henne opp av badekaret og legger henne på gulvet. Jeg sitter ved Helenes side og roper på henne, men jeg klarer ikke å gjøre noe konkret. Jeg bare skriker. Jeg klarer ikke å gjøre noe konkret

- Hvordan reagerte du da du så ansiktet?

- Jeg vet ikke (gråter) det var¿ det var uhyggelig. Det var ekkelt, det var Helene men likevel ikke. Hun var ikke der.

Helge Fossmo ble av aktor Anne Sjöblom konfrontert med at han demonstrativt skal ha vist en tom medisinboks til SF som kom til deres hus da Helene døde.

- Det høres ut som en merkelig oppførsel å teatralsk vise fram en medisinboks. Han (SF) forteller noe som ikke har skjedd, sa Fossmo.

På spørsmål om hvorfor forsamlingsmedlemmer skal ha fortalt noe annet enn hva Helge Fossmo husker, svarte han: «I dag er de overbevist om at det ligger en forbrytelse bak denne historien og da blir historien en annen.»

- Sørget du over Helene? Hvordan fremsto du foran de andre i forsamlingen?

Jeg har vanskelig for å snakke vondt om ÅW, men ettersom det var Guds vilje at Helene ble tatt hjem, fikk jeg ikke gråte for mye. Jeg fikk sørge over Helene, men jeg fikk ikke synes synd på meg selv. Jeg var en leder i forsamlingen. Det som hadde skjedd, skjedde fordi det skulle komme noe bedre, og jeg skulle gå videre.

- Har ingen grunn til å lyve
- Da jeg fikk obduksjonsrapporten og det sto at det var en toksisk dose av noe, sa ÅW at dette skulle vi la være å fortelle til folk, sa Fossmo i retten, og fortsatte:

- I denne rettssaken kommer jeg til å fortelle om så mye dårlig oppførsel. Jeg har ikke noe å beskytte i dag, men hun har en anseelse å beskytte. Jeg har ikke noen grunn til ikke å fortelle sannheten.

- Sannheten er at hvis jeg er uskyldig i disse forbrytelsene, så har jeg ikke noen grunn til å forklare noe annet om disse hendelsene, eller hva?

-Ja det kan vi ha ulike meninger om, svarte aktor, statsadvokat Anne Sjöblom.

TV 2 Nettavisen følger Fossmos forklaring utover dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.